Statisztika

2020.09.01. 09:47

Románia továbbra is Európa második legnagyobb gáztermelője

Huszonhárom százalékkal 16 milliárd köbméterre esett vissza az Európai Unió (EU) gáztermelése 2020 első negyedévében – derül ki az Európai Bizottság (EB) Energiaügyi Főigazgatóságának jelentéséből.

A legjelentősebb gáztermelő továbbra is Hollandia 7,2 milliárd köbméterrel, ami visszaesést jelent a 2019 első negyedévében kitermelt 10,6 milliárd köbméterhez képest. A második helyen Románia áll 2,5 milliárd köbméterrel, ami 5%-kal kevesebb a tavaly ugyanebben az időszakban kitermelt 2,6 milliárd köbméternél.

Ezt követi Németország 1,3 milliárd köbméterrel (tavaly 1,5 milliárd köbméteres termelést jegyeztek január és március között), majd Olaszország 1,1 milliárd köbméterrel (szemben a 2019-ben jegyzett 1,3 milliárd köbméterrel).

„Az alacsony gázigény mellett Hollandia és más EU-tagországok termelését az olcsóbb cseppfolyósított földgáz (Liquefied Natural Gas – LNG) behozatala is befolyásolta” – áll a jelentésben.

A belföldi termelés csökkenése fokozott importfüggőséghez vezet, különösen azután, hogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból. Ennek az a magyarázata, hogy 2018-ban az EU 83%-ban függött az importgáztól, míg az Egyesült Királyság importfüggősége csak 77% volt.

Az Európai Bizottság jelentése arra is rámutat, hogy a nettó gázimport az első negyedévben 6%-kal csökkent az előző esztendő hasonló időszakához mérten, elsősorban a fogyasztás 5%-os visszaesése miatt.

A nettó behozatal országonként változó volt, az Ausztriában jegyzett 46%-os csökkenéstől a 217%-os máltai növekedésig (utóbbi még akkor is jelentős, ha abszolút értékben csekély mennyiség: 0,1 milliárd köbméter).

Európa nagy gázfogyasztói közül Franciaország 25%-kal csökkentette importfüggőségét, Lengyelország 12%-kal, Olaszország 9%-kal, Németország 8%-kal, Spanyolország pedig 4%-kal importált kevesebbet. A nettó behozatal kissé nőtt Görögországban (4%-kal) és Romániában (1%-kal).

A fogyasztás tekintetében a legnagyobb növekedést Máltán regisztrálták (20%, még ha abszolút értékben mindössze 0,02 milliárd köbméterről van is szó). Nőtt a fogyasztás Portugáliában (17%-kal, azaz 0,2 milliárd köbméterrel), de Magyarországon és Horvátországban is (mindkét ország esetében 4%-kal).

Ugyanakkor Hollandiában 3%-kal, azaz 0,4 milliárd köbméterrel lett nagyobb a kereslet, ami a kereslet volumenének legnagyobb növekedését jelenti.

Romániában, Lettországban, Finnországban és Szlovákiában a gázfogyasztás több mint 20%-kal csökkent, míg Észtországban 14%-kal fogyasztottak kevesebbet. Az Egyesült Királyságban a fogyasztás 4,5%-kal (1,2 milliárd köbméterrel) volt alacsonyabb idén január és március között, mint 2019 azonos időszakában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában