Támogatás

2021.12.02. 17:12

Románia megkapta az uniós helyreállítási alapból járó támogatás első részletét

Ez Európai Bizottság csütörtökön átutalta az uniós helyreállítási alapból a Romániát megillető vissza nem térítendő támogatás 13 százalékának megfelelő 1,8 milliárd eurót.

Az összeget az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt beruházásokra és reformokra fordítja a kormány. Románia a terv révén összesen 29,2 milliárd eurót kap, amelyből 14,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 14,9 milliárd euró pedig hitel. Románia olyan befektetésekre és reformokra kap finanszírozást az uniós helyreállítási alapból, amelyek várhatóan teljesen átalakítják az ország gazdaságát és társadalmát. Bukarest többek között a zöld átállásra, a digitális átállásra, a társadalom és a gazdaság ellenállóképességének megszilárdítására vállalt kötelezettséget. Az országos helyreállítási tervben Románia 3,9 milliárd eurót szán a vasúti infrastruktúrájának a zöld átállást szolgáló korszerűsítésére, emellett 2,7 milliárd eurót fordít társasházak és középületek energiahatékonyságának és a földrengésekkel szembeni ellenállóképességének a növelésére. Mintegy 855 millió eurót zöld energia termelésére és a szén-, illetve lignitalapú energiatermelés kivezetésére, megújuló energiaforrások felhasználására költenek, a biodiverzitás megőrzésére és környezetvédelemre pedig összesen 1,1 milliárd eurós beruházásokat terveznek.

Románia 1,5 milliárd eurót fektet be a közigazgatás digitalizálására, 470 millió eurót az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér kialakítására és 881 millió eurót az oktatás digitalizálására. Az egészségügyi infrastruktúra korszerűsítésére 2 milliárd euró értékű beruházást ír elő az országos helyreállítási terv. Románia területi és társadalmi kohéziójának növelésére a közúti szállítás korszerűsítése és a közlekedésbiztonság javításra révén 3,9 milliárd eurós befektetéseket terveznek.

Az országos helyreállítási terv a döntéshozatal javítását, egy fenntartható költségvetés kialakítását, az adórendszer és a nyugdíjrendszer reformját, illetve a takarékosabb költekezést is célozza. Emellett javít az üzleti környezeten az igazságszolgáltatás függetlenségének és hatékonyságának növelésével, illetve a korrupcióellenes küzdelem erősítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában