Oltáskampány

2021.04.08. 18:25

Románia folytatja az oltást az AstraZenecával

Fotó: Digi24

Nagyon fontos, hogy folytatódjon a koronavírus elleni oltási kampány Romániában valamennyi rendelkezésre álló oltóanyaggal, így az AstraZeneca vakcinájával is tovább oltanak – jelentette be csütörtökön az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Valeriu Gheorghiţă hangsúlyozta, nem lesz korhatári korlátozás, bárki megkaphatja az AstraZeneca oltóanyagát. Azok, akiknek már beadták az első dózist, megkapják a másodikat is, azok esetében azonban, akiknél az AstraZeneca vakcinájának első adaga vérrögképződést okozott, ellenjavallt a második dózis beadása.

A katonaorvos nyomatékosította, az oltásról való lemondás vagy annak halogatása a megbetegedés súlyos formáinak kialakulásához vezethet, másrészt kompromittálhatja a nyájimmunitás elérését.

A szakember kiemelte, amint arra az Európai Gyógyszerügynökség (EMI) is rámutatott, az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat. Hozzátette, azonosítottak egy lehetséges ok-okozati viszonyt az oltás és a vérrögképződés között, utóbbi előfordulása azonban nagyon ritka. Április 4-éig több mint 34 millió adagot használtak fel az oltóanyagból világszerte, és 222 vérrögképződéses esetet jegyeztek, ami azt jelenti, hogy 100 ezer személyre 0,65 ilyen eset jut – magyarázta.

Ugyanakkor Romániában 100 fertőzött személyből 2,5 életét veszti, és egyre több a súlyos eset a fiatal fertőzöttek körében is – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában