Gazdaság

2021.07.22. 16:54

Románia a legnagyobb költségvetési deficitet regisztráló tagállamok közé tartozott az első negyedévben

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2021 első negyedében 7,4 százalékos volt a GDP-arányos államháztartási hiány az euróövezetben, 6,8 százalékos az Európai Unióban, Románia pedig a legnagyobb deficitet regisztráló tagállamok közé tartozik – derül ki az Eurostat csütörtökön közzétett adatsorából.

Az EU statisztikai hivatala szerint 2021. januárja és márciusa között a költségvetési hiány szintje továbbra is magas volt, bár 2020 utolsó negyedéhez viszonyítva csökkent. A mérséklődés a koronavírus-pandémia miatt korábban meghozott korlátozó intézkedések részleges feloldása miatt következhetett be, amely eredményeként a költségek alacsonyabb szinten mozogtak, míg a jövedelem stabil maradt, állapítja meg az Eurostat.

2021 első negyedében Dánia és Luxemburg kivételével minden egyes tagállam regisztrált költségvetési hiányt.

Az adatok szerint Málta regisztrálta a legmagasabb, 9,8 százalékos deficitet, majd Franciaország következik 9,3 százalékos GDP-arányos hiánnyal, Csehország 8,8, Litvánia 8,6, Magyarország 8,5 és Románia 8,3 százalékkal. Romániában az államháztartási hiány 2020 utolsó negyedében 10 százalékos, 2020 első negyedében pedig 7,5 százalékos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában