tanévkezdés

2020.09.03. 10:15

Rafila: Abból az elvből kell kiindulni, hogy az iskolának el kell kezdődnie

Az iskolának el kell kezdődnie, a megfelelő óvintézkedések betartásával – véli a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, participa la lansarea campaniei de conştientizare cu privire la importanţa testării HIV în depistarea precoce şi facilitarea accesului pacienţilor la tratament adecvat şi eficient 'Eşti negatHIV? Testează-te şi fii sigur!', desfăşurată de către Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş', în București, miercuri 8 noiembrie 2017. Inquam Photos / George Călin

Fotó: George Calin

„Abból az elvből kell kiindulni, hogy az iskolának el kell kezdődnie, és az online oktatás csak kiegészítő megoldás lehet a klasszikus oktatási módszer mellett. Három intézkedést ajánlott betartani: fizikai távolságtartás a tanulók között, maszkviselés (...) és a higiéniai szabályok” – fogalmazott a szakember a Digi24 szerda esti műsorában.

Rafila nyomatékosította, a gyerekekre nem veszélyes a koronavírus, többségüknél tünetmentes lefolyású a betegség, vagy nagyon enyhe tünetekkel jár. Egy Nagy-Britanniában zajló kutatás szerint a megfertőződött gyerekek mindössze 0,1 százaléka szorul kórházi kezelésre – állítja.

A szakember úgy véli, az egészséges gyerekek nyugodtan viselhetnek textilmaszkot, a valamilyen krónikus betegségben szenvedő gyerekek és a pedagógusok számára pedig az egészségügyi maszk viselése ajánlott.

A mikrobiológiai társaság elnöke leszögezte, az iskolakezdéssel vélhetően növekedni fog az új esetek száma, mert minden országban ez történt. „Az a fontos, hogy legyen elbírható ez a növekedés” – nyomatékosította.

Alexandru Rafila hozzátette, közös igyekezetre van szükség a szeptember elsejétől hozott lazító intézkedésekben érintett cégek, a tanügyi rendszer és az egyes állampolgárok részéről, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a járványt, ellenkező esetben „viharos ősz” elébe nézünk. „A következő hetek döntő jelentőségűek lesznek, a hónap végére sokkal pontosabb képünk lesz a járványhelyzet alakulásáról” – fogalmazott.

Borítóképünkön: Alexandru Rafila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában