Progresszív adózás

2020.06.30. 10:57

Ponta: A PNL a nagyon gazdagok érdekeit védi az egységes adózási rendszerrel

Szükség van a progresszív adózás bevezetésére – vélekedik Victor Ponta, a Pro Románia párt vezetője, aki szerint Ludovic Orban és a Nemzeti Liberális Párt 'azért kapaszkodik az egységes adózási rendszerbe, hogy a gazdagok és privilegizáltak érdekeit védje'.

Premierul Romaniei, Victor Ponta sustine un discurs in timpul unei conferinte de presa alaturi de secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmunsen (nu este prezent in imagine), in prima vizita de lucru de la instalare, la Sediul NATO din Bruxelles, joi, 10 mai 2012. STEFAN MICSIK / MEDIAFAX FOTO

Fotó: Stefan Micsik

Ponta kifejtette, a Pro Románia annak híve, hogy nagyobb adókat vessenek ki a kimagasló fizetésekre és nyugdíjakra, a nagyon nagy profittal járó gazdasági tevékenységekre, banki ügyletekre, és ezzel párhuzamosan csökkentsék 'a munka megadóztatását', a társadalombiztosítási illetékeket. 'Ez egy modern rendszer, amelyet már minden nyugati és fejlett országban alkalmaznak! 15 év egységes adózás után szükség van erre a változtatásra, figyelembe véve a súlyos szociális és gazdasági egyenlőtlenségeket, amelyeket a koronavírus-világjárvány napról napra tovább mélyít!' – írta a Pro Románia elnöke kedden a Facebookra.

Ponta bírálta a kormányfőt, aki szerinte 'kapaszkodik' a Călin Popescu-Tăriceanu által 2005-ben bevezetett egységes adókulcsba, hogy 'védje a nagyon gazdagok és privilegizáltak érdekeit, akik jelenleg a PNL/PDL vezetőinek a szponzorai, hogy megőrizze a nemzetközi cégek előnyét a román cégek kárára, és hogy a kis- és középkeresetűek cipeljék a vállukon a krízis terheit! Orban&Co egy olyan adózási rendszert tart fenn, amit Oroszország alkalmaz, annak érdekében, hogy a PNL urai hagyják őket azt tenni Romániában, amit csak akarnak, csak ne nyúljanak a pénzükhöz.'

A Pro Románia elnöke szerint progresszív adózási rendszer nélkül Romániának nem lesz elegendő anyagi forrása a gazdasági felemelkedéshez és az infrastruktúra, az egészségügyi, oktatási és szociális rendszer fejlesztéséhez.

Ponta ezzel arra reagált, hogy Ludovic Orban kormányfő hétfőn kijelentette: a PNL kiáll az egységes adózási rendszer fenntartása mellett, és semmiképpen sem hajlandó lemondani erről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában