kiadás

2021.03.04. 11:45

Orban: Tartanunk kell magunkat a 7%-os deficithez

Romániának igazodnia kell idén a 7%-os költségvetési hiánycélhoz, ehhez pedig nagyon vissza kell fognia az új kiadásokat – jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke csütörtökön, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) kongresszusán.

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Ludovic Orban emlékeztetett, Románia az egyetlen ország az Európai Unióban, amely ellen túlzott deficit-eljárás indult, így az európai partnerek, a nemzetközi pénzügyi szektor és a befektetők előtt Romániának meg kell mutatnia, hogy van kidolgozott terve a költségvetési és gazdasági egyensúly helyreállítására, 'a gazdasági fejlődés összes motorjának mielőbbi beindítására'.

'Ebben az évben tartanunk kell magunkat a 7%-os deficithez, és az EU-szerződés rendelkezéseinek megfelelően fokozatosan, 2024-ig vissza kell térnünk a 3% alatti hiányhoz. Ez egyrészt mielőbbi gazdasági növekedést, másrészt az új kiadások terén nagy visszafogottságot követel meg' – szögezte le a PNL elnöke.

Orban azt mondta, céljuk a lehető leggyorsabb gazdasági növekedés biztosítása, amely fenntartható, stabil növekedési tényezőkön (beruházásokon, innováción, digitalizáción) alapul, európai forrásokat vonz, és a vállalkozást létrehozó román állampolgárokat támogatja.

A PNL-elnök szerint a járvány során hozott intézkedések zömét a szociális partnerekkel konzultálva hozták meg, és a jövőben is így akarnak eljárni. Ugyanakkor mindent megtettek, hogy minél kisebb legyen a járvány okozta gazdasági sokk, ehhez több támogatási konstrukciót is kidolgoztak, az átlagbér pedig 7%-kal nőtt. 'Igaz, ennek az volt az ára, hogy 9,8% lett a költségvetési deficit' – tette hozzá.

'Minden intézkedés, amit hoztunk, ugyanazt a célt szolgálta: működőképes állapotban tartani a gazdaságot, minél több munkahelyet megőrizni, és támogatni a vállalatokat a járvány nehéz időszakában' – szögezte le Orban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában