Lazítások

2020.05.28. 20:56

Orban: Módosítjuk a veszélyhelyzetre vonatkozó kormányhatározatot

Módosítják a veszélyhelyzetre vonatkozó kormányhatározatot abban az értelemben, hogy június 1-jétől kezdődően több területen lazítják a korlátozásokat – jelentette be a csütörtök esti kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök.

Forrás: Libertatea

A kormányfő szerint a kormányhatározat gerincét a Vészhelyzeti Bizottság határozata képezi, amelyet a kabinet ülését megelőzően dolgoztak ki.

A Vészhelyzeti Bizottság határozata értelmében június 1-jétől nézők nélkül rendezhetők szabadtéri sportrendezvények – mondta Orban. Hozzátette: ugyancsak ettől a dátumtól engedélyezik a hivatásos sportolók felkészülését szabadtéri vagy födött uszodákban. A nyitott vagy födött medencékben versenyeket is lehet tartani, szintén nézők nélkül. A hivatásos sportolók megkezdhetik fizikai felkészülésüket edzőtermekben is, azzal a feltétellel, hogy egymást között legalább hét méter távolságot tartsanak. Mindezen esetekben be kell tartani az ifjúsági és sportminiszter, valamint az egészségügyi miniszter vonatkozó közös rendeletét.

Ugyancsak június 1-jétől lehet olyan szabadtéri rendezvényeket szervezni, amelyeken a résztvevők száma nem haladja meg az ötszáz főt. Ebben az esetben a székeknek legalább két méterre kell lenniük egymástól, a résztvevőknek végig maszkot kell viselniük. Minden esetekben be kell tartani a művelődési miniszter és az egészségügyi miniszter vonatkozó közös rendeletét.

Orban elmondta azt is: a következő hónap első napjától feloldják azt a korlátozást is, amely a nagyvárosok körüli agglomerációra szűkítette a polgárok szabad mozgását.

Június 1-jétől újraindul a nemzetközi autós és vasúti közlekedés, beleértve a menetrendszerű személyszállítást is.

„Június 1-jétől megengedett az élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok elkészítése, forgalmazása és fogyasztása a szabadtári teraszokon olyan körülmények között, hogy az asztaloknak legalább két méterre kell lenniük egymástól és egy asztalnál legfeljebb négy személy foglalhat helyet” – idézte a határozatot Ludovic Orban miniszterelnök.

Borítóképünkön: Ludovic Orban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában