Támogatás

2020.04.09. 10:50

Orban: Külön programot dolgozunk ki a külföldről hazatért románok számára

Programot fog kidolgozni a kormány a diaszpórából hazatért román állampolgárok beilleszkedése érdekében, anélkül azonban, hogy akadályozni próbálnák azokat, akik a krízis után vissza szeretnének térni a befogadó országba – mondta Ludovic Orban miniszterelnök a B1 televíziócsatornának adott szerda esti interjújában.

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Orban kifejtette, minden hazatért román állampolgárnak van valamilyen szakmája, és a válság lejártával a kormány programot fog kidolgozni annak érdekében, hogy ezek az emberek visszailleszkedjenek a hazai társadalomba. Nagy szükség van munkaerőre például az építőiparban, de a mezőgazdaságban is – tette hozzá.

A diaszpórából visszajövő román állampolgárokat nem illeti meg a kényszerszabadsággal járó juttatás, a szociális segélyre viszont jogosultak. A kormány azonban inkább a beilleszkedésüket segítő programot tartja járható útnak. „Vannak üzletemberek is, akik hazatértek. Őket arra bátorítanánk támogatásunkkal, hogy Romániában fejtsék ki üzleti tevékenységüket” – mondta Orban.

A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: semmilyen módon nem fognak akadályokat gördíteni azok útjába, akik a válság lejártával ismét külföldön akarnak munkát vállalni. Az európai uniós országok által megkövetelt egészségügyi követelményeket mindenkinek be kell tartania, de ezen kívül nem lesz akadálya a külföldi munkavállalásnak, hisz „az EU az állampolgárok, áruk és eszmék szabad mozgásának területe”- fogalmazott a kormányfő.

Borítóképünkön: Ludovic Orban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában