Hallgassa élőben!
Fotó: digi24.ro

Orban: az államfő véget vethetne a válságnak

Agerpres

Klaus Iohannis államfő már ma véget tudni vetni a politikai válságnak, mert minden eszköze megvan erre, ugyanakkor alkotmányos kötelessége is cselekedni – véli Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Szerdai sajtónyilatkozatában elmondta: szerinte egy 15 perces, négyszemközti beszélgetéssel is feloldhatná a válságot az államfő. Klaus Iohannisnak mindössze meg kellene győznie a bizalmatlansági indítvány megvitatását akadályozó politikusokat arról, hogy alkotmányellenesen járnak el – mondta a PNL elnöke.

Orban szerint az államfőnek alkotmányos hatásköre közbelépni a mostani politikai válsághoz hasonló helyzetekben. „Az elnök egészen biztosan véget tudna vetni a válságnak, nem szeptember 25. után, ha nem még ma, ha akarná” – jelentette ki a PNL tisztújító kongresszusának időpontjára utalva.

A politikus szerint a bukaresti belpolitikai válság ront Románia nemzetközi megítélésén és elriasztja a külföldi befektetőket. A gazdaságra is negatívan hat, mert romolhat az ország adósbesorolása a nemzetközi hitelminősítőknél, és akkor a kormány csak drágán tudna hitelt felvenni a pénzpiacról. A válság a valutaárfolyamot is kedvezőtlenül befolyásolta – tette hozzá Orban.CNCAV: 16.734 személy kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát
Cristian Ghinea: részt veszek az EB elnökével való hétfői találkozón
Jó célért állhatnak együtt rajthoz a különböző egyházak futói
Az Ökumenikus Segélyszervezet által meghirdetett verseny résztvevői a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózásához járulhatnak hozzá.
Megvásárolta Roald Dahl műveinek szerzői jogait a Netflix
A streaming-szolgáltató már készíti a Charlie és a csokigyár című animációs sorozatot és a Matilda adaptációját.
Leesett a színpadról a PNL-kongresszuson részt vevő egyik küldött