Segítségnyújtás

2021.10.12. 07:53

Oda kell figyelni a hajléktalanokra

Pap István

A Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatósága (DASO) október 11-én, hétfőn a Gutenberg utca 8. szám alatti éjjeli menedékhelyen lebonyolított tevékenységgel emlékezett meg a hajléktalanok nemzetközi napjáról. A DASO közleményében beszámol arról, hogy az intézmény munkatársai meleg ételt és édességeket vittek a menedékhely lakóinak, akikkel eltöltöttek néhány órát: meghallgatták az élettörténeteiket, és arra bátorították őket, hogy küzdjenek az álmaikért. Arra is megkérték őket, hogy a szabad ég alatt, a csatornákban, az utcán vagy a rögtönzött szállásokon élő embereket irányítsák az éjjeli menedékhelyhez, mert ott meleg van, biztonságban vannak, és itt könnyebben átvészelhetik életük nehéz időszakát.

A közleményben felkérik a lakosokat is arra, hogy jelezzék a helyi rendőrség (0259/969) vagy az éjjeli menedékhely telefonszámán (0359/466-666) azt, ha hajléktalanokat látnak az utcán. A hideg időszak beköszöntével különösen fontos értesíteni erről az illetékes intézményeket, hiszen a hajléktalanok a kihűlés veszélyének vannak kitéve. A Gutenberg utca 8. szám alatti éjjeli menedékhelyen 71 férőhely van. A létesítmény két épületből és hat konténerből áll, itt meleg vizes zuhanyzó és illemhely áll rendelkezésükre, külön a férfiaknak és külön a nőknek. Az itt elhelyezett emberek tiszta ruhát, forró teát és nem utolsósorban támogatást is kapnak, hogy túljussanak életük nehéz időszakán. Az ugyancsak a Gutenberg utca 8. szám alatt működő Gutenberg Közösségi Központban a hajléktalanok pszichológiai tanácsadásban részesülnek, segítséget kapnak a munkakeresésben, a személyazonossági és anyakönyvi okmányok beszerzésében, de filmet is nézhetnek, és könyveket is olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában