Kormánynévsor

2021.10.14. 11:43

FRISSÍTVE l Moşteanu: Teljes jogkörű kormányt kell állítani az ország élére

Fotó: b1tv.ro

FRISSÍTÉS

Az USR ugyanakkor nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a javasolt miniszterek listájára pártsemleges szakemberek is felkerüljenek.

Arra a kérdésre, hogy az USR volt miniszterei is szerepelhetnek-e ezen a listán, Moşteanu pozitív választ adott. Mint elmondta, olyan emberekről van szó, akik elvégezték a rájuk bízott feladatot, az elmúlt hónapokban sokat tanultak, bebizonyították, hogy bátrak és felelősségteljesek. „Nézőpontom szerint folytatniuk kell” – tette hozzá.

Az USR képviselőházi frakcióvezetője felelőtlenségnek tartja a tél folyamán előre hozott választásokat tartani, de ha nincs más megoldás, pártja nem fél az előre hozott választásoktól sem. „Az országot kormányozni kell” – szögezte le.


A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jövő hét elejére összeállít egy kormánynévsort abban az esetben, ha eredménytelenül zárulnak a koalíciós tárgyalások a Nemzeti Liberális Párttal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjával – közölte csütörtökön Ionuţ Moşteanu, az USR képviselőházi frakcióvezetője.

Moşteanu megerősítette, hogy az USR csütörtök késő délutánra hívta össze politikai bizottságát, amely jóváhagyja a kormányprogramot és a miniszterjelöltek listáját. A kijelölt miniszterelnök, Dacian Cioloş elsődleges célja a választások után kialakult koalíció helyreállítása, ám amennyiben ez a törekvés kudarcot vall, Cioloş egy olyan kabinetjavaslattal fog a parlament elé állni jövő hét elején, amelyet jóváhagyott az USR politikai bizottsága.

Az USR képviselője ugyanakkor felelősségteljes magatartásra kérte a Nemzeti Liberális Pártot.

„Teljes jogkörű kormányt kell állítani az ország élére, és ehhez felelősségteljes magatartást kérek. A PNL nem akart kormányfőt javasolni, a PSD nem akart kormányfőt javasolni. Mi ezt bevállaltuk, javasoltunk egy kormányfőt. Klaus Iohannis államfő Dacian Cioloşt kérte fel kormányalakításra, megyünk tovább” – mondta Moşteanu. Azt is megerősítette, hogy a kijelölt miniszterelnök pénteken ül ismét tárgyalóasztalhoz a PNL, az RMDSZ és a kisebbségek küldötteivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában