Folytatódik

2020.12.30. 18:54

Módosításokkal elfogadta a szenátus a gyerekpénz lépcsőzetes növelését előíró sürgősségi kormányrendeletet

Elfogadta módosításokkal szerdai ülésén a szenátus a gyerekpénz lépcsőzetes növelését előíró 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet, amelyet Klaus Iohannis államelnök korábban visszaküldött a parlamentbe újbóli megfontolásra.

75 szenátor voksolt a jogszabály elfogadása mellett, 56 pedig ellene.

A szenátus jogi és munkaügyi bizottsága szerdán pozitívan véleményezte a gyerekpénzt szabályozó kormányrendeletet elutasító törvény újbóli megfontolására irányuló kérését, és a rendelet elfogadását lehetővé tevő törvény elfogadására tettek javaslatot.

A sürgősségi rendelet előírta a gyerekpénz megduplázását, azonban a növelést szakaszokra osztotta. Első szakaszban, augusztus elsejétől 20%-kal nőtt volna a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer – január elsején és július elsején – szintén 20-20 százalékkal. 2023-tól kezdődően pedig az éves inflációs ráta értékével nőtt volna a juttatás minden évben.

A plénum által elfogadott módosított jogszabály azt írja elő, hogy 2021 januárjától nő 20%-kal a juttatás, 2022 januárjától kezdődően a gyerekpénz automatikusan nő az éves inflációs ráta értékével.

A képviselőház augusztus 19-én utasította el az 1993/61-es törvény 3. cikkelyét módosító 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet, amely a gyermeknevelési támogatás (gyermekpénz) többlépcsős emelését írja elő. A kormány megtámadta a jogszabályt az alkotmánybíróságon, a taláros testület azonban elutasította az óvást.

Klaus Iohannis államfő november 13-án visszaküldte a parlamentnek a gyerekpénzt szabályozó kormányrendeletet elutasító törvényt. Az államfő azzal indokolta kérését, hogy a kormány a gyerekpénz lépcsőzetes növelését írta elő, oly módon, hogy az összeg biztosítható legyen a jelenlegi körülmények között.

Az ügyben a képviselőház lesz a döntő fórum.

Borítókép: illusztráció

Címkék#gyerekpenz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában