Oktatás

2020.09.13. 17:42

Mihnea Costoiu: A hibrid tanítási rendszer csupán sürgősségi megoldás

A hibrid tanítási rendszer csupán 'sürgősségi megoldást' jelent, véli Mihnea Costoiu volt felsőoktatási és kutatási miniszter, aki szerint a hatóságok áttették a felelősséget a szülők és a tanárok vállára.

'Elsősorban, teljes a szervezetlenség, a hatóságok magukra hagyják az iskolákat, tanárokat, szülőket és tanulókat, hogy oldják meg a helyzetet, ahogy tudják. Másodsorban a hibrid rendszer csupán sürgősségi megoldást jelent, és ennek felelősségét áttették a szülők és a tanárok vállára (...) Mint ismeretes, a tanulók egy részének nincs táblagépük' – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a volt miniszter.

Véleménye szerint a 2020-2021-es tanév kezdésére javasolt megoldások mind 'kényszermegoldások'.

'Azzal is teljes egészében elégedetlen vagyok ahogyan az egyetemi tanévet kezdjük. Az oktatási intézmények vezetői kétségbeesett helyzetben vannak. Mert, bár elviekben a decentralizáció magában jó dolog, itt nem decentralizálásról beszélünk, hanem a felelősség elhárításáról; a kormány, a tanügyminisztérium, az egészségügyi minisztérium mosta kezeit és áthárította a felelősséget az iskolára, anélkül, hogy biztosította volna az iskolának azt, amire szüksége van. Az iskolának nincs sem anyagi, sem humán erőforrása, nincs világosan kidolgozott módszertan, amit kövessen' – mondta Costoiu.

A volt miniszter kitért a táblagépek ügyére is, 'képmutatással' vádolva az oktatási tárcát.

'Információim szerint a tanügyminisztériumnak, amelynek a tegnap (szombat – szerk. megj.) le kellett volna szállítania 80.000 táblagépet, megközelítőleg 1500 gép áll rendelkezésére. Ez ismét jól bizonyítja a káoszt és a nagyfokú képmutatást, hogy ne mondjak hazugságot' – mutatott rá Mihnea Costoiu.

A volt miniszer felhívást intézett az iskolaigazgatókhoz és pedagógusokhoz, hogy 'odaadásukkal próbálják meg kiváltani eme időszak hiányosságait és a káoszt', amely a rendszerben uralkodik, a szülőktől pedig megértést kért, és azt, hogy támogassák gyerekeiket és az iskolát ebben a nagyon bonyolult időszakban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában