Járványhelyzet

2021.12.03. 17:40

Megvizsgálják, hogy indokolt-e negatív koronavírusteszthez kötni a beutazást Romániába

1656883729

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jarun Ontakrai

Ismét megvizsgálja az egészségügyi minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP), hogy indokolt-e negatív RT-PCR-teszthez kötni az ország területére való belépést december 5-étől – közölte pénteken a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU).

A DSU cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a pénteki kormányülésen „nézeteltérések” adódtak a téma kapcsán.

A közleményben rámutattak, a koronavírus omikron variánsának terjedésével kapcsolatos bizonytalanság miatt, illetve tekintettel arra, hogy a teljeskörűen beoltott vagy a betegségen átesett személyek is megfertőződhetnek, az INSP december 2-án küldött egy átiratot a DSU-nak és az egészségügyi minisztériumnak, amelyben javasolta, hogy ezután csak negatív koronavírusteszttel engedélyezzék a belépést a Romániába érkezők számára, függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású országból érkeznek. A DSU ragaszkodott hozzá, hogy az országos vészhelyzeti bizottság pénteki ülésén megvitassák az INSP javaslatát. Az intézmény ugyanakkor egy határozattervezetet is előterjesztett az egészségügyi minisztérium és az INSP javaslatai alapján.

A DSU hangsúlyozta, intézményi hatáskörének megfelelően a világjárvány alatt több ízben is iránymutatásokat, cselekvési terveket dolgozott ki a közegészségügyi szakemberek javaslatai alapján, amelyeket aztán a CNSU döntéshozó fórumként megvitatott, és elfogadott vagy sem.

Marius Budăi munkaügyi miniszter az esetleges újabb korlátozások bevezetésének lehetőségét firtató újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: a pénteki kormányülésen tárgyaltak a témáról, tekintettel arra, hogy a következő időszakban sokan térnek majd haza külföldről az ünnepek miatt. „Megtaláljuk majd a legjobb megoldásokat” – fogalmazott a tárcavezető.

Az egészségügyi miniszter szintén cáfolta, hogy a pénteki kormányülésen vita alakult volna ki az országba beutazók kötelező koronavírus-tesztelésének esetleges bevezetése kapcsán.

Alexandru Rafila azt állítja, megvizsgálták az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlásait, és megállapodtak abban, hogy hatékony és kivitelezhető megoldásra van szükség.

A tárcavezető rámutatott, az ECDC azt javasolta, hogy az omikron variáns terjedésének fékezése érdekében az Európai Unión belül teszteljék az utazókat. A miniszter szerint alaposan meg kell fontolni egy ilyen intézkedést, elsősorban logisztikai szempontból, oda kell figyelni arra, hogy alkalmazható legyen.

Mondok egy példát: ha a téli ünnepek alatt le kell tesztelni naponta 100 ezer személyt – és itt nem a reptéri tesztelésre gondolok, hanem arra, hogy a vörös zónákból érkezőknek tesztelniük kell a nyolcadik napon a karantén feloldása érdekében –, ez nem valósítható meg, ha otthonukban kell levenni tőlük a mintát – magyarázta.

Rafila azt mondta, nem volt semmiféle vita erről a katasztrófavédelem vezetőjével, Raed Arafattal. A miniszter álláspontja szerint meg kell vizsgálni, hogy mely országok esetében magasabb az új vírusvariáns Romániába való átterjedésének kockázata, és azt is meg kell nézni, hogy miként járnak el más országok, majd ennek alapján kell dönteni a Romániában alkalmazandó intézkedésekről.

Elsősorban tesztelésről beszélünk vagy egy dokumentumról, amely igazolja, hogy az illető elvégezte a tesztet a Romániába való beutazását megelőző 48 órán belül. De még el kell dönteni, hogy mely kategóriákra, illetve mely országokból érkezőkre érvényes ez – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában