Oltáskampány

2021.01.16. 12:23

Megkapta a koronavírus elleni védőoltást Florin Cîţu miniszterelnök

 Megkapta szombaton a koronavírus elleni védőoltást Florin Cîţu miniszterelnök.

Forrás: Guvernul României/Facebook

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Saját maga és a körülötte élők érdekében oltatta be magát – nyilatkozta szombaton Florin Cîţu miniszterelnök, miután megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

A kormányfő szerint az oltás 'nem is fájt', és azt szerette volna elérni, hogy 'növekedjék a bizalom' a vakcina iránt. Úgy értékeli: 'van érdeklődés' az iránt, hogy a polgárok feliratkozzanak az oltásra. Megerősítette: azt szeretnék elérni, hogy szeptemberig 10,4 millió román állampolgár kapja meg a védőoltást.

A kormányfő nyilvánosan oltatta be magát a Carol Davila kórházban. Cîţu egy fehér pólót viselt, amelyen azt írta „#Împreună învingem pandemia!” („#Együtt legyőzzük a világjárványt!”)

Nyilvánvalóan látszik, hogy a románok igénylik a védőoltást – nyilatkozta az oltást követően Florin Cîţu. A miniszterelnök úgy fogalmazott: meghaladták 'a félretájékoztatás pillanatát', amely szerint a román állampolgárok elutasítják az oltást.

A kormányfő értékelte, hogy 'motiválják a családorvosokat„, hogy arra bíztassák pácienseiket, hogy igényeljék a védőoltást. Kifejtette: jelenleg 200 oltóközpont működik, jövő héten 300-ra nő a számuk, de a második fázis lebonyolítására országszerte összesen 932 központot rendeznek be.

Csak egy hét lesz az az időszak, amíg Románia a tervezett oltóanyag mennyiség 80 százalékát fogja kapni – nyilatkozta továbbá Florin Cîţu. A miniszterelnök arról biztosított: az oltási ritmus nem lassul, a lemaradást utólag bepótolják.

Megerősítette: Romániának meg van a kapacitása arra, hogy elérje az 50 ezer beoltott főt naponta, és szeptemberig a mintegy 15 millió felnőtt lakosból beoltanak legalább 10,4 millió személyt. Hozzátette: amint újabb, engedélyezett vakcinák jelennek meg e piacon, azokból is beszereznek, hogy minél hamarabb, minél nagyobb számú embert beoltsanak, hogy megállítsák a járvány terjedését.

A koronavírus elleni oltáskampány második szakasza pénteken kezdődött. Pénteken kapta meg a koronavírus elleni védőoltást Klaus Iohannis államfő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában