Törvénytervezet

2020.10.31. 17:08

Ludovic Orban: Az a célunk, hogy december 31-éig elfogadjuk a költségvetés-tervezetet

A kormány célja december 31-éig elfogadni a jövő évi államháztartási törvény tervezetét. Ez valószínűleg karácsony és szilveszter között fog megtörténni – jelentette ki szombaton, Slobozián tett látogatása során Ludovic Orban.

A miniszterelnök azt mondta: a jövő évi költségvetés a romániai gazdasági realitásból fog kiindulni, és elsősorban a Románia fejlődését célzó beruházásokra fog összpontosítani: a szállításügyi, energetikai, közegészségügyi, oktatási és távközlési fejlesztésekre.

'Másrészt ki fogjuk jelölni a nyugdíjak és bérek kifizetését biztosító anyagi forrásokat' – ígérte Orban. Hozzátette: alaposan át kell gondolni az európai alapok lehívásához szükséges társfinanszírozások biztosítását, ezeket ugyanis az államkasszából kell fedezni.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a költségvetés kidolgozásakor nem alapoznak majd új adók és illetékek bevezetésére.

'A költségvetés rendszerének kidolgozásakor, amint azt már bejelentettük, nem fogunk semmiféle többletadót bevezetni, és nem fogjuk növelni az adókat és illetékeket. Ezt minden alkalommal elmondom, hogy a PSD többé ne terjesszen álhíreket ezzel a témával kapcsolatban' – fogalmazott a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy mekkora arányú nyugdíjemelés várható, Orban azt felelte: ez a gazdaság helyzetétől függ.

'Az a célunk, hogy tovább emeljük a nyugdíjakat, a gazdaság növekedésének, fejlődésének függvényében emeljük. Akárki állítja, hogy többletpénz nélkül meg tudja növelni a nyugdíjakat, az egy nagy hazug. A nyugdíjakat az aktív emberek, az aktív lakosság által befizetett hozzájárulások termelik ki. Ahhoz, hogy növekedjenek a nyugdíjak, szükség van az alkalmazottak számának növekedésére, az átlagbér növekedésére. Így nőhetnek a nyugdíjalap bevételei, és ezáltal nőhetnek a nyugdíjak is – ez ilyen egyszerű' – magyarázta a kormányfő.

Orban azt is elmondta: a liberális kormány által elgondolt 'logikus és racionális' nyugdíjemelés tervét áthúzta a 'PSD demagóg populizmusa', amely alaptalan reményeket ébresztett az idősekben. 'Azt üzenem a nagyszüleinknek és szüleinknek, hogy valóban fogjuk emelni a nyugdíjakat, és ennek a növelésnek a gazdasági realitás és a fenntarthatóság elve képezi majd az alapját' – szögezte le Ludovic Orban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában