Koronavírus Romániában

2020.03.10. 14:30

Létrejött a Koordináló Operációs Központ

Keddtől működik a Koordináló Operációs Központ, amelynek az a feladata, hogy kapcsolatot létesítsen a közegészségügyi igazgatóságok és az egészségügyi minisztériumhoz tartozó betegellátók között annak érdekében, hogy azonnal felismerjék a koronavírussal kapcsolatos eseteket és az előírásoknak megfelelően intézkedjenek.

Jinan megye, 2020. február 12. Egy nõ tüdeje komputertomográfos vizsgálatának eredményét nézi meg egy orvos a kínai Santung tartományban fekvõ Jinan megye egyik kórházában 2020. február 12-én. A koronavírus elõidézte tüdõgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. MTI/EPA/Featurechina

Forrás: MTI / EPA / Featurechina

Fotó: Vang Jan-ping

A Stratégiai Kommunikációs Csoport arról tájékoztatott, hogy a Koordináló Operációs Központban kedden videokonferenciát tartott Victor Costache egészségügyi miniszter, aki azt mondta: a központ fogja összesíteni a legfrissebb információkat és megállapítani a szükséges intézkedéseket egy esetleges járvány minden stádiumában. Ilyen információk például a rendelkezésre álló gyógyszermennyiség, az orvosi felszerelések és fertőtlenítőszerek mennyisége, a humán erőforrás, a betegágyak száma – adja hírül az Agerpres hírügynöksége.

Costache a kórházakat felkészítő intézkedési tervet is bemutatta, ennek értelmében a betegágyak foglaltsága és a helyi epidemiológiai helyzet függvényében korlátoznák a korábban beütemezett beutalások számát, vagy akár be is tilthatják azokat.

A kórházaknak naponta jelentést kell tenniük a Koordináló Operációs Központ felé a betegágyak foglaltságát illetően. A lakossággal is fontos közölni a pontos adatokat, hogy az emberek megértsék: kizárólag sürgősségi esetekben kérjenek kórházi ellátást.

A járványkórházak tehermentesítése érdekében más kórházakat is kijelölnek, ahova a fertőző betegségekben szenvedő pácienseket szükség esetén átköltöztethetik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában