Tiltakozás

2020.07.13. 09:38

L. Orban: Nem értem, miért tüntettek a karanténtörvény ellen

 A Victoriei téri tüntetést 'előkészítették' – jelentette ki vasárnap este a B1 televízió műsorában Ludovic Orban kormányfő és hozzátette: nem érti pontosan a tiltakozás okát.

,,Sajnos egy nagyon furcsa kampánnyal szembesülünk. (...) Hamis információk özönét szórják az emberekre az összeesküvés elméletek hívei, akik tagadják a vírus és a járvány létezését, akik nagyon jól átgondolt, intenzív üzenetekben arra biztatják az embereket, hogy ne tartsanak be természetesen követett szabályokat. (...) Gondolja, hogy a Victoriei téri tüntetés a derült égből jött létre? Elő volt készítve. Közösségi oldalakon mobilizálták az embereket. Én, őszintén megmondom, nem értem, miért tüntettek..., hogy nem akarnak maszkot viselni – a maszkviselés a vírus elleni védekezés legfontosabb formája -, hogy nem értenek egyet a karanténtörvénnyel?„ – mondta Orban. Rámutatott, hogy hasonló helyzet több más európai országban is kialakult, és felkérte a románokat, hogy ne vegyék figyelembe az ezeken megfogalmazott üzenetet.

,,Semmilyen további korlátozó intézkedést nem szeretnénk bevezetni” – erősítette meg a miniszterelnök. Hozzátette: az új koronavírus igen veszélyes, és annyi tesztet végeznek, amennyi szükséges.

Vasárnap este többtucatnyian tiltakoztak a Victoriei téren a karanténtörvény ellen. A résztvevők többek között azt skandálják, hogy „Nem vagyunk szolganemzet!”, „Szabadságot!”, „Gyerünk ki a térre!”.

Robert Cazanciuc felsőházi elnök tulajdonképpen saját párttársait, valamint a Pro Románia és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által alkotott többséget bírálja a karanténtörvénynek a képviselőházban elfogadott formája miatt – jelentette ki vasárnap este a B1 televízió műsorában Ludovic Orban kormányfő. Kifejtette: a felsőház elnöke a törvénytervezetnek a képviselőház által már módosított formáját bírálta. Úgy fogalmazott: a kormány által benyújtott törvénytervezet 'nem tökéletes, de feltétlenül szükséges'. Orban véleménye szerint az a legjobb bizonyíték, hogy az elkülönítésre és a karanténra szükség van, hogy más európai országok ugyancsak ezeket az intézkedéseket vezették be a Romániából érkező utazókkal szemben.

A miniszterelnök értetlenségét fejezte, ki 'a minden észszerűséget nélkülöző' üzenetek miatt, amelyek ártanak Romániának, hisz 'minden jóérzésű ember előtt nyilvánvaló', hogy egy veszélyes vírussal harcolunk, amelynek eddig csaknem 600 ezer áldozata volt világszinten.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: a kormány nem vádolható azzal, hogy késlekedett a törvénytervezet kidolgozásával, hisz ezt nem tehette meg csak azt követően, hogy a Hivatalos Közlönyben megjelent az alkotmánybíróság vonatkozó döntésének végleges formája és indoklása. A miniszterelnök csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke nem a vele való személyes találkozón, hanem a Victoriei téren bírálta a kormány intézkedéseit, és azt nyilatkozta, hogy a kormány elveszítette az ellenőrzést a koronavírus-járvány fölött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában