Koronavírus Romániában

2020.03.19. 18:57

L. Orban: Hozzáértő emberekkel kell erősíteni az egészségügyi igazgatóságok személyzetét

Azt kérte Ludovic Orban miniszterelnök a prefektusoktól és helyi hatóságoktól, hogy erősítsék az egészségügyi igazgatóságok személyzetét hozzáértő emberekkel, és gyorsítsák a járványtani vizsgálatok menetét.

Ludovic Orban la sedinta de guvern din data de 28 noiembrie 2019, in Bucuresti. Inquam Photos / Mircea Manole

Az államfővel, a prefektusokkal és a dekoncentrált intézmények vezetőivel tartott csütörtöki távértekezleten a miniszterelnök rámutatott, a szükségállapotról szóló elnöki rendelet értelmében a megyei közegészségügyi igazgatóságok a versenyvizsgával járó hosszadalmas eljárás nélkül alkalmazhatnak új munkaerőt, ezért kérte az illetékeseket, hogy haladéktalanul erősítsék ezeket az intézményeket „hozzáértő személyekkel”. A kormányfő szerint az iskolaorvosok, a tanintézetekben tevékenykedő asszisztensek, a rezidensek vagy akár a megyei egészségügyi igazgatóságok alkalmazottainak köréből is vehetnek fel új személyeket, akik ebben az időszakban segíthetnek nekik a munkában – írja az Agerpres.

A kormányfő hangsúlyozta, a helyi hatóságoknak arról is gondoskodniuk kell, hogy az epidemiológusok gyorsan lefolytassák a járványtani vizsgálatokat, és mielőbb különítsék el azokat, akik kapcsolatba léptek egy fertőzött személlyel.

Orban arra kérte a helyi hatóságok képviselőit, folyamatosan tájékozódjanak a koronavírusos betegeket ellátó kórházak szükségleteiről, illetve hogy igyekezzenek jó körülményeket biztosítani az intézményes karanténban levő személyeknek, ugyanakkor bizonyosodjanak meg arról, hogy betartják a karantén szabályait.

A miniszterelnök felszólította a prefektusokat, hogy kérjék a helyi hatóságoktól a közintézmények és más nyilvános terek fertőtlenítését.

„A vírus érintéssel is terjed, és elég hosszú időn át megél a különböző felületeken. A sok ember által megérintett felületek – például a kilincsek, korlátok, liftgomb – révén is terjed a vírus, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy minden óvintézkedést meghozzanak” – magyarázta.

Ludovic Orban hozzátette, a területi munkaügyi felügyelőségeknek és a megyei egészségügyi igazgatóságoknak kötelességük tájékoztatni a munkáltatókat arról, hogy milyen intézkedéseket kell hozniuk alkalmazottaik egészségének védelme érdekében.

A megyei munkaerő-elhelyezési ügynökségektől azt kérte a kormányfő, készüljenek fel a kényszerszabadság alatt járó pótlék állami költségvetésből való kiutalásáról szóló kormányrendelet alkalmazására, rövid idő alatt dolgozzák fel és összesítsék majd a kérelmeket.

Borítóképünkön: Ludovic Orban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában