Koronavírus

2021.01.12. 18:34

Klaus Iohannis: Pénteken nyilvánosan beoltatom magam

Klaus Iohannis pénteken nyilvánosan beadatja magának a koronavírus elleni oltást. Ezt az államfő maga jelentette be kedd este a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: presidency.ro

Az elnök leszögezte, ő az oltási kampány második szakaszában igényelheti a vakcinát, az első szakaszban az egészségügyi dolgozók voltak jogosultak az oltásra. „Sem jómagam, sem a kormányfő nem akartunk előrenyomulni. Ez rossz üzenet lett volna” – fogalmazott Iohannis arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy eddig miért nem oltatta be magát.

Az államfő hozzátette, január 15-én, pénteken kezdődik a kampány második szakasza, amelyben a 65 éven felüliek és a krónikus betegek mellett a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók is kérhetik az oltást, és utóbbi kategóriába tartozik az Államelnöki Hivatal, valamint a kormány tagjai is. „Január 15-én, pénteken én is nyilvánosan beoltatom magam” – nyomatékosította.

Klaus Iohannis szerint a koronavírus elleni oltás tömeges beadása jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy mielőbb visszatérhessünk a normalitáshoz. A Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón az államfő rámutatott, az oltókampány sikerén múlik a gazdaság újraindítása és „egy olyan mélyreható válság elkerülése, amelynek hatásai mély nyomokat hagyhatnak a társadalomban, az oktatás, a gazdaság terén”. Iohannis szerint alapvető fontosságú, hogy a koronavírus elleni oltási kampány jól sikerüljön, alakuljon ki a közösségi immunitás.

Bérek befagyasztása

Az államfő helyénvalónak tartja a közalkalmazotti bérek befagyasztására vonatkozó döntést, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt válságban van a gazdaság, kevesebb pénz van az államkasszában.

„Nem beszélhetünk a közszférában dolgozók fizetésének emeléséről mindaddig, amíg nem lábalunk ki a gazdasági válságból. Nincs szó megszorításokról, mert nem csökkentették a béreket, a nyugdíjakat, a nyugdíjasok megkapják azt az emelést, amelyről tavaly ősszel született döntés. De fizetésemelésről sajnos nem lehet szó válsághelyzetben” – fogalmazott. Hozzátette, meggyőződése, hogy Románia még az év folyamán ki fog lábalni a gazdasági válságból, újabb fizetésemelések csak ez után lesznek esedékesek.

Koalíció

Iohannis úgy nyilatkozott kedd esti sajtótájékoztatóján: teljesen normálisnak tartja, hogy véleménykülönbségek legyenek a kormánykoalícióban. Ugyanakkor kijelentette: a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ között nem viták, csupán beszélgetések folynak.

'Amit önök vitáknak neveznek, az véleményem szerint nem vita, csak beszélgetés. Egy koalíció nem olyan, mint a hadsereg, ahol egyik parancsol, és mindenki végrehajtja a parancsot. A koalíció egy élő szervezet. Beszélgetnek, nem mindenkinek egyezik a véleménye, és a beszélgetésből – amely nem veszekedés, inkább egy többé-kevésbé nyilvános beszélgetés – kikristályosodnak a megoldások' – jelentette ki Iohannis. Az államfő úgy véli: teljesen normális, hogy egy koalíción belül különböző vélemények legyenek, és a koalíció vezetőinek feladata ezekről tárgyalásokat folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában