Hazatérés

2021.08.21. 12:26

Kimenekítettek Kabulból 14 román és négy bolgár állampolgárt

Kimenekítették Kabulból a román katonai szállító repülőgépen azt a 14 román állampolgárt, akiknek péntek reggel sikerült eljutniuk a kabuli repülőtérre; rajtuk kívül négy bolgár állampolgárt is elszállított a gép az afgán fővárosból.

Forrás: Facebook/@ForteleAerieneRomane

A román külügyminisztérium péntek éjszakai tájékoztatása szerint ezután a katonai repülőgép visszatért Iszlámábádba, hogy felvegye fedélzetére azt a román állampolgárt is, akit péntek reggel evakuáltak az afgán fővárosból, majd szombaton mindannyiukat hazaszállítják Romániába.

Az a román állampolgár, akit csütörtökön menekítettek ki, korábban elutazott Iszlámábádból egy menetrend szerinti repülőjárattal.

A 15. román állampolgár, aki kérte a Kabulból való kimenekítését és egy ENSZ-misszió alkalmazottja, arról tájékoztatta a szaktárca intézményközi válságstábját, hogy a kabuli biztonsági helyzet miatt nem sikerült eljutnia a repülőtérre. A válságstáb a továbbiakban lépéseket tesz annak érdekében, hogy amint a biztonsági helyzet lehetővé teszi a repülőtérre való eljutását, valamely partnerország gépén evakuálják.

Az intézményközi válságstáb ugyanakkor felvette a kapcsolatot olyan afgán állampolgárokkal, akik az évek során segítették az afganisztáni román missziók munkáját, továbbá Romániában tanuló afgán egyetemistákkal, valamint afganisztáni újságírókkal, akik kérték a kimenekítésüket, de nekik sem sikerült kijutniuk a repülőtérre. A válságstáb esetükben is vizsgálja az evakuálás lehetőségeit – derül még ki a külügy közleményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában