Covid-igazolvány

2021.11.08. 17:02

Kezdődik a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló tervezet szakbizottsági vitája

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javaslatára sürgősségi eljárással tárgyalja a képviselőház az uniós digitális Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvénytervezetet, a jogszabály vitája az egészségügyi szakbizottságban már hétfőn elkezdődik.

A képviselőházi frakcióvezetők döntéséről Ionuţ Moşteanu számolt be a sajtónak. Az USR frakcióvezetője elmondta, a tervezetet hat szakbizottság véleményezi, elsőként az egészségügyi bizottság. A politikus reményét fejezte ki, hogy a jogszabályt legkésőbb jövő héten szavazásra bocsátják a plénumban.

Ionuţ Moşteanu fontosnak nevezte, hogy a tervezetet széles többséggel fogadja el a képviselőház, mert a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése megosztja a közvéleményt. „Minden nap késlekedés újabb emberéletek elvesztését jelenti. Nekünk ezt meg kell állítanunk, az európai országokhoz hasonlóan be kell vezetnünk a Covid-igazolványt” – fogalmazott az USR frakcióvezetője.

A képviselőház egészségügyi szakbizottságának elnöke, Nelu Tătaru elmondta: a pártok november 12-ig nyújthatnak be módosító indítványokat a tervezethez. Közlése szerint a bizottság hétfőn és kedden egyeztet a frakcióvezetők helyetteseivel a módosító javaslatokról, és 'a konszenzus kialakítása után' a testület ülést tart, amelyen előzetes jelentést fogad el a jogszabályról. A többi szakbizottság ezt a jelentést fogja véleményezni – magyarázta az eljárást a képviselő.

Nelu Tătaru beszámolója szerint több javaslat is létezik már arra, hogy mi történjen azokkal az alkalmazottakkal, akiket nem lehet beoltani koronavírus ellen. A Szociáldemokrata Párt (PSD) módosító javaslata szerint például 60 napig az állam fizeti ki a tesztelésük költségeit.

A Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvény tervezetét október 27-én elutasította a szenátus. A jogszabályt a képviselőház tárgyalja döntő házként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában