kedvezőtlen adatok

2020.09.14. 17:28

Jelentős csökkenést regisztráltak az ipari termelés területén

Két számjegyes csökkenést regisztráltak az ipari termelés területén az év első hét hónapjában – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Forrás: Pixabay

2019 hasonló időszakához viszonyítva 2020 első hét hónapjában a nyers adatok szerint az ipari termelés 14,9%-kal esett vissza leginkább azért, mert a feldolgozóipar 16,5%-kal, a kitermelőipar 11%-kal, a villamosenergia-, hő-, gáz- és melegvíz előállítás 6,2%-kal esett vissza.

Ugyanakkor a szezonálisan kiigazított adatsor szerint, amely figyelembe veszi az idénymunkákat és a ledolgozott napok számát, az idei első hét hónap 15,7%-kal van a tavaly mért adatok alatt.

Az INS adatsorából ugyanakkor az derül ki, hogy a júliusi ipari termelés 8%-kal meghaladja az egy hónappal korábban regisztrált értéket.

A dokumentum szerint 2020 júliusában az ipari termelés (nyers adatok szerint) 6,5%-kal marad el 2019 júliusához képest, mert a feldolgozóipar 10,4%-kal, a kitermelőipar 7%-kal, a villamosenergia-, hő-, gáz-, és melegvíz előállítás 1,6%-kal zsugorodott.

Ugyanakkor a ledolgozott napok arányában kiigazított adatok értelmében ez a csökkenés 9,9%-os, a feldolgozóipar 10,4%-os, a kitermelőipar 7,3%-os, a villamosenergia-, hő-, gáz-, és melegvíz előállítás 2,2%-os visszaesése következtében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában