Engedmény

2020.08.25. 19:51

Két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba a legalább 30 éven át szennyezett környezetben élők

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház azt a tervezetet, amelynek értelmében két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba mindazok, akik legalább harminc éven át szennyezett térségben vagy ilyen település 8 kilométeres körzetében éltek.

A 2010/263-as törvény 65. cikkelyének 5. bekezdését módosító törvényjavaslat kimondja, hogy két évvel korábban kérelmezhetik a nyugdíjaztatásukat mindazok, akik bányászati, kohászati, ércfeldolgozási, kokszipari tevékenység, vegyipari termelés vagy egyéb tevékenység miatt legalább 30 éven át szennyezett környezetben éltek.

A következő települések lakosságát érinti a törvény: Nagybánya, Călăraşi, Kiskapus (Copşa Mică), Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Marosvásárhely, Dicsőszentmárton, Turnu Măgurele, továbbá a Hunyad megyei Aninósza bányatelep (Aninoasa), Körösbánya (Baia de Criş), Boica (Băiţa), Brád (Brad), Pusztakalán (Călan), Csertés (Certej), Kristyor (Criscior), Déva, Gyalár (Ghelari), Vajdahunyad, Lupény (Lupeni), Szászváros (Orăştie), Petrilla (Petrila), Petrozsény (Petroşani), Marossolymos (Şoimuş), Telek (Teliuc), Hobicaurikány (Uricani), Vecel (Veţel), Zsilyvajdejvulkány (Vulcan); a Fehér megyei Abrudbánya (Abrud), Aranyosbánya (Baia de Arieş), Nagylupsa (Lupşa), Verespatak (Roşia Montană) és Zalatna (Zlatna); a Brassó megyei Viktóriaváros (Victoria) és Fogaras (Făgăraş); Galac; a Ialomiţa megyei Ciulniţa és Slobozia; a Prahova megyei Brazi és Ploieşti; a Suceava megyei Iacobeni és Vatra Dornei; a Temes megyei Marzsina (Margina), Nadrág (Nădrag) és Tamásd (Tomeşti); a Vâlcea megyei Berbeşti és Râmnicu Vâlcea. A kedvezményezettek közé tartoznak továbbá a felsorolt települések 8 km-es körzetében élők is.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában