Koalíció

2021.10.20. 13:53

Kelemen Hunor: Meg kell próbálni ismét újraéleszteni a koalíciót

Fotó: gandul.ro

Az USR-kabinet parlamenti elutasítását követően meg kell próbálni újraéleszteni a tavalyi év végén megalakult kormánykoalíciót, ha pedig ez „szubjektív okok miatt” nem lehetséges, más megoldást kell találni arra, hogy legyen kormánya az országnak – jelentette ki szerdán Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke rámutatott, a Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök által javasolt kormánynak saját pártján, a Mentsétek meg Romániát Szövetségen (USR) kívül egyetlen más parlamenti frakciót sem sikerült meggyőznie, így „készülni kell a következő lépésre”. Meglátása szerint mindenkinek félre kell tennie a személyes sérelmeket és ambíciókat, és első körben ismét meg kell próbálni helyreállítani a PNL, az USR és az RMDSZ alkotta koalíciót. „Ha ez nem lehetséges – különféle szubjektív okok miatt, mert objektív okok nem léteznek -, akkor találni kell egy másik megoldást egy más felállású, akár kisebbségi kormány megalakítására” – fogalmazott.

Hozzátette, alakulata készen áll tárgyalni a PNL-vel és az USR-vel is, és várják az újabb kormányalakítási tárgyalásokat, amelyeket az államfőnek kell kezdeményeznie.

A szövetségi elnök azt is elmondta, az RMDSZ nem támogatja Klaus Iohannis államfő tisztségből való felfüggesztését, helytelennek és kontraproduktívnak tartanának egy ilyen kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában