Választások

2020.09.28. 15:35

Kelemen Hunor: Jó és sikeres választás volt – 199 polgármesteri mandátumot nyert az RMDSZ

A négy évvel ezelőtti választásokhoz képest több polgármesteri, illetve helyi és megyei tanácsosi mandátumot szerzett az RMDSZ a vasárnapi helyhatósági választásokon – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.

Fotó: Facebook/Kelemen Hunor

A szövetségi elnök szerint jó és sikeres választáson vannak túl, „a körülményekhez képest” jó eredményt ért el az RMDSZ. Mint mondta, 2016-hoz viszonyítva 195-ről 199-re nőtt az RMDSZ színeiben mandátumot nyert polgármesterek száma, ugyanakkor van még további „9-10” olyan független jelölt, akik RMDSZ-es támogatás mellett nyerték meg a választást.

Kelemen kiemelte, sikerült megőriznie az RMDSZ-nek Kovászna, Hargita, Maros és Szatmár megye tanácselnöki tisztségét, ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi tanácsban 15-ről 18-ra nőtt az RMDSZ-es képviselők száma, Kézdivásárhelyen 11-ről 13-ra, Csíkszeredában 13-ról 15-re, Szatmárnémetiben 10-ről 12-re, Kovászna Megye Tanácsában 20-ról 22-re és Szatmár Megye Tanácsában 13-ról 15-re.

„Megnyertük Szászrégent, ahol 26 százalékos a magyarság, visszanyertük Gyergyószentmiklóst, és megnyertük Kisbácsot, Gyimesbükköt – nagyon fontos, Bákó megyében soha nem volt még RMDSZ-es polgármester -, Székelykocsárdon folytatjuk a munkát, és Arad megyében van egy új önkormányzat, ahol nyertünk, Sofronyában” – sorolta az eredményeket az elnök.

Marosvásárhelyen 50 százalék fölötti eredménnyel nyert Soós Zoltán – hangsúlyozta Kelemen, hozzátéve, bevált az RMDSZ-nek az a stratégiája, hogy függetlenként indítsa őt a választásokon.

„Vannak veszteségeink, mint minden választáson, de összességében több mandátumot szereztünk, több önkormányzati képviselőnk van, és erősebb, nagyobb többséggel rendelkező önkormányzatokat vezetünk”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában