Második szakasz

2021.01.12. 18:13

Január 15-étől elérhető az előjegyzési platform az oltásra a második szakaszra jogosultaknak

Január 15-étől azok számára is elérhetővé válik az előjegyzési platform, akik a koronavírus elleni oltókampány második szakaszában jogosultak a vakcinára – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság elnöke.

Forrás: gov.ro

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Valeriu Gheorghiţă szerint január 15-én 15 órától kérhetnek előjegyzést az oltásra mindazok, akik a kampány második szakaszában jogosultak erre.

Az egyénileg történő online regisztráció mellett a családorvos közvetítésével, valamint egy erre a célra létrehozott hívásközpont (call center) révén is lehet majd előjegyzést kérni az oltásra. Utóbbi lehetőség kapcsán Gheorghiţă rámutatott, lesz egy országos szinten egységes hívószám, a 021 414 44 25-ös, amelyről aztán a megyei hívóközpontokhoz továbbítják a hívást. Emellett regisztrálni lehet az oltásra az önkormányzatok keretében működő szociális igazgatóságok révén, vagy hozzátartozók segítéségével, akik létrehozhatnak egy saját fiókot a platformon, és ezen keresztül előjegyzést kérhetnek legtöbb tíz családtag számára.

Az oltókampány második szakaszában a krónikus betegek – cukorbetegségben szenvedők, elhízottak, szív- és érrendszeri betegséggel, vesebetegséggel, tüdőbetegséggel, daganatos betegséggel, autoimmun betegséggel küzdők, a HIV-fertőzöttek és az immunszupprimált betegek -, a 65 éven felüliek, valamint a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát.

A 65 éven aluli krónikus betegek esetében ajánlott, hogy a családorvos végezze el az előjegyzést, ha azonban a betegnek nincs családorvosa, vagy valamilyen okból nem tudja elérni őt, egyénileg, a call centeren vagy a szociális igazgatóságon keresztül, esetleg valamely hozzátartozója segítségével is regisztrálhat – szögezte le a szakember.

A kulcsfontosságú ágazatokban dolgozókat munkaadójuk regisztrálja a platformon, az alkalmazott azonban maga választhatja ki az oltás időpontját és a központot, ahova elmegy, hogy megkapja a vakcinát.

Az oltókampány második szakaszában 750 oltóközpontnál és mintegy 1760 oltópontnál zajlik az oltási tevékenység, így ha ezek maximális kapacitással működnek, naponta több mint 100 ezer személy beoltására lesz lehetőség – szögezte le Valeriu Gheorghiţă.

Beoltva

Kedd délig 134 ezer személy kapta meg a koronavírus elleni oltást Romániában, és 468 esetben jelentkeztek mellékhatások – jelentette ki dr. Valeriu Gheorghiţă. A szakember szerint az allergiás reakciók közül 191 helyi, 277 pedig általános jellegű volt. „A kárba veszett vakcinák száma 272-re tehető, ez a kiosztott dózisok 0,16 százalékát jelenti” – nyilatkozta.

Valeriu Gheorghiţă emlékeztetett, hétfőn megérkezett Romániába a negyedik vakcinaszállítmány is, így összesen 450.450 dózist kapott eddig az ország. Ebből 160.980 adagot osztottak ki, és 134 ezren kapták meg az oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában