Ünnep

2021.09.13. 19:13

Iohannis üzenete a tűzoltók napján

Amikor Románia polgári vészhelyzetekkel fog szembesülni, a tűzoltók feladatai egyre nehezebbé válnak, jelentette ki hétfőn, a romániai tűzoltók napján Klaus Iohannis államelnök, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy meg kell teremteni a megelőzés kultúráját a lakosság körében.

„Ez egy olyan nap, amelyet önöknek szenteltek, akik nap mint nap bátran szembenéznek az életveszélyes helyzetekkel, hogy másokat megvédjenek és megmentsenek. (...) A jelen számos új, sajátos kihívást hoz, és a mi felelősségünk, hogy megoldást találjunk ezekre. Az önök munkája évről évre egyre szorosabban kapcsolódik a globális felmelegedés jelenségének erősödéséhez, amely a világ minden régióját érinti. Egyes területeken egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek és az esőzések, míg más területeken szélsőséges hőhullámok és aszályok tapasztalhatók” – mondta Iohannis a Cotroceni-palotában tartott ceremónián, melynek keretében kitüntette az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) harci lobogóját, illetve a görögországi tüzek megfékezésében segédkező román egységek parancsnokait.

Az államfő figyelmeztetett, hogy a környezeti tényezők minőségének romlása és az éghajlatváltozás hatásainak széleskörű elterjedése kritikus helyzetet teremthet, melyből kifolyólag a katasztrófavédelmi egységekre stratégiai szerep fog hárulni a polgári védelem mechanizmusában. „Amikor Románia polgári vészhelyzetekkel fog szembenézni, az önök feladatai egyre nehezebbé válnak” – mondta az elnök a tűzoltóknak.

Iohannis hangsúlyozta, hogy a lakosság körében aktív és folyamatos képzéssel meg kell teremteni a megelőzés kultúráját, hogy az emberek tudják, hogyan kell reagálni egy súlyos vészhelyzet esetén.

A vészhelyzetek gyors és hatékony kezelése érdekében folyamatosan fejleszteni kell a megfelelő technikákkal és felszerelésekkel az intervenciós rendszert, hogy „Románia jobban felkészüljön a jövőben esetlegesen felmerülő válsághelyzetek sikeres leküzdésére” – mondta az államfő.

Iohannis ugyanakkor elismerését fejezte ki amiatt, hogy a tűzoltók országszerte részt vesznek a COVID-19 járvány hatásainak leküzdésében.

„Tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy növeljék a polgárok bizalmát az állami intézmények és hatóságok iránt, amelyek fő célja a lakosság biztonságának szavatolása” – mondta még az államelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában