Koronavírus

2020.10.27. 19:00

Iohannis: Több mint háromezer intenzív terápiás ágy van a romániai kórházakban

Jelen pillanatban összesen 3065 intenzív terápiás ágy van a romániai kórházakban – jelentette ki kedd este Klaus Iohannis.

Az államfő kedden a járványkezelési intézkedésekről egyeztetett Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, a Román Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság alelnökével, Dorel Săndesckel, illetve a bukaresti Carol Davila sürgősségi katonai kórház intenzív terápiás osztályának vezetőjével, Dan Corneci-csel.

A megbeszélést követően a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában az elnök rámutatott, országos szinten 3065 intenzív terápiás ágy áll a COVID-19 vagy más betegség miatt intenzív ellátásra szorulók rendelkezésére, továbbá 2252 lélegeztetőgép és 2756 monitor. Emellett igénybe vehető még öt intenzív terápiás mobil egység és két moduláris kórház, összesen 169 ággyal.

A következő tíz napban további 123 intenzív terápiás ágyat helyeznek el hét fővárosi kórházban, és Nagyváradon, Konstancán, valamint Craiován is növelik az intenzív terápiás kapacitást – tette hozzá.

Iohannis kiemelte, a kormány már a világjárvány kezdete óta dolgozik az intenzív terápiás kapacitás növelésén, az egészségügyi minisztérium számos ilyen ágyat, lélegeztetőgépet, monitort és más szükséges felszerelést vásárolt. Áprilistól októberig 75 százalékkal nőtt a lélegeztetőgépek száma, és decemberig újabb 15 százalékos növekedés várható ezen a téren.

„Nagyon nehéz időszak előtt állunk, további nagy erőfeszítésekre van szükség a járvány kontroll alatt tartása érdekében” – nyomatékosította az államfő.

Borítóképünkön: Klaus Iohannis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában