Nincs halogatás

2020.09.30. 19:18

Iohannis: Nem időszerű a parlamenti választások elnapolása

Nem időszerű a parlamenti választások elhalasztása – nyilatkozta szerdán Klaus Iohannis.

Az államfő azt mondta a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján, hogy a parlamenti választások elhalasztására 'szánalmas kísérletet' tesznek némely politikusok, akik még néhány hónapig szeretnék kapni a törvényhozóknak kijáró napidíjat.

Kifejtette, a parlamenti képviselők és szenátorok mandátuma december 20-án ér véget, de ezt követően nem oszlik fel hivatalból a parlament, amennyiben nem tartanak december 6-án választásokat, hanem a törvényhozók felveszik napidíjukat, bizottságokat hozhatnak létre, viszont organikus törvényeket már nem fogadhatnak el. 'El tudják képzelni azt a katasztrófát Romániára nézve, hogy a pandémia kellős közepén, a tél kellős közepén a parlament olyan emberekből álljon, akik majdnem semmiről nem dönthetnek már. Szükség lesz törvényekre, szükség lesz cselekvésre' – jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy egyrészt a járvány féken tartására, másrészt az igazságügyi törvények kijavítása érdekében olyan parlamentre van szükség, amely száz százalékosan döntő- és működőképes.

Helyhatósági

A helyhatósági választások kapcsán felmerülő csalási vádakról Iohannis úgy nyilatkozott: a vétkeseket felelősségre fogják vonni. „Maga a választási folyamat a várakozásokon felülien jól zajlott, a választási bizottságok sokat dolgoztak, és sikerült megoldaniuk a felmerült problémákat. A szavazás után azonban a jelek szerint némely egyének – meg fogjuk tudni, hogy kik – bizonyos okiratok meghamisításával megpróbálták elcsalni az eredményeket. Ez egészen egyszerűen megengedhetetlen” – jelentette ki az elnök.

Hozzátette: amennyiben bebizonyosodik, hogy a választási csalásra tett kísérlet valós volt, a választópolgárok ezt szankcionálni fogják.

„Ha megállapítást nyer, hogy a PSD-sek megpróbálták meghamisítani a szavazás eredményeit, akkor egyértelmű, hogy a választók keményen szankcionálni fogják ezt a magatartást, és a hatóságoknak mielőbb, vérre menően ellenőrizniük kell, hogy kinek, hogyan, melyik pártból sikerült vagy nem sikerült meghamisítania ezen választások eredményeit” – mondta Iohannis.

Az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: megengedhetetlen, hogy 2020-ban továbbra is a választási csalások képezzék heves viták tárgyát, és hogy továbbra is a „múltban alkalmazott mérgező gyakorlatokat vessenek be retrográd politikusok, akik nem értik meg, hogy a románok már nem tolerálják a hazugságot és a félretájékoztatást.” Iohannis hozzátette: a parlamenti választások után elérhetjük, hogy ez a fajta káros politizálás megszűnjön és „történelemmé váljon”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában