tervek

2020.12.08. 18:37

Iohannis: Az új kormány legfontosabb feladata Románia újjáépítése és a megbízható EU-partner státusz megerősítése lesz

Az új kormány legfontosabb feladata Románia újjáépítése és a megbízható EU-partner státusz megerősítése lesz – nyilatkozta kedden Klaus Iohannis.

Forrás: presidency.ro

A román államfő az Európai Unió nagyköveteinek online találkozóján beszélt, amelyet hagyományosan az az ország szervez, amely éppen betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis beszélt a december 6-i parlamenti választások utáni kialakult belpolitikai helyzetről is.

Kifejtette: összeállni látszik egy jobbközép koalíció, amely javaslatot tehet egy koalíciós kormányra. Ugyanakkor Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy a megalakítandó új kormány fő feladata Románia újjáépítése, és a megbízható EU-partner státusz megerősítése lesz, amely aktívabb és láthatóbb szerepet vállal az Unió döntéshozatali folyamatában.

Német Szövetségi Köztársaság nagykövetsége által szervezett találkozón elsősorban az Európai Tanács december 10-11-ei ülésének napirendjén szereplő témákkal foglalkoztak.

Az államfő hangsúlyozta a román hatóságok által az új koronavírus okozta fertőzések terjedésének korlátozása érdekében hozott intézkedések fontosságát. A védőoltással kapcsolatban Klaus Iohannis elnök utalt a Románia által elfogadott oltási stratégia főbb rendelkezéseire.

Klaus Iohannis elnök az éghajlatváltozással kapcsolatban rámutatott, hogy Románia támogatja az Európai Bizottság azon javaslatának uniós szintű jóváhagyását, amely szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2030-ra 55%-kal kell csökkenteni 1990-hez képest, amely döntés hozzájárul az Unió versenyképességének és az európai polgárok jólétének növeléséhez.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a zöld gazdaságra való áttérés nem lesz könnyű folyamat minden tagállam számára, és egy tisztességes átmenet mellett érvelt, amely figyelembe veszi a tagállamok hazai körülményeit, lehetővé téve számukra, hogy maguk határozzák meg energiaszerkezetüket. Véleménye szerint a szolidaritás, az erőfeszítések igazságos elosztása a tagállamok között, és az Európai Unió megfelelő pénzügyi támogatása segít elkerülni, hogy túlzott teher nehezedjék azokra a tagállamokra, amelyek még a fejlettségi lemaradás csökkentésének folyamatában vannak.

Az Európai Unió 2021-2027 közötti többéves költségvetése, valamint a helyreállítási alap kapcsán Iohannis elnök reményét fejezte ki, hogy a lehető leghamarabb kompromisszumos megoldás születik, amely lehetővé teszi a végleges megállapodás megkötését a költségvetési csomag tekintetében. Az államfő hangsúlyozta, hogy Románia a tárgyalási folyamat kezdete óta támogatja, hogy az európai pénzeszközök juttatását a jogállamiság betartásától tegyék függővé.

Az Európai Unió külkapcsolataira utalva, amely téma az e heti Európai Tanács napirendjén szerepel, Klaus Iohannis elnök kitért az Európai Unió Törökországgal fennálló kapcsolatára a Földközi-tenger keleti részén zajló fejlemények tükrében, és hangsúlyozta a párbeszéd folytatásának fontosságát a feszültségek csökkentésének érdekében. Ebben az összefüggésben Iohannis elnök szolidaritását fejezte ki Görögországgal és Ciprussal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában