Koronavírus

2020.12.24. 11:36

Iohannis: Az oltáskampány vasárnap kezdődik

December 27-én, vasárnap kezdődik a COVID-19 elleni oltási kampány az Európai Unióban, így Romániában is – jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Iohannis elmondta, első szakaszban kis mennyiségű, „inkább szimbolikus” vakcinaadagot kap Románia, de utána további szállítmányok érkeznek majd, míg mindenki részesül belőle.

Az elnök kihangsúlyozta, hogy az oltás biztonságos, hatékony, és a legmagasabb európai standardok alapján engedélyezett. Éppen ezért ő maga is, és a szakemberek is azt javasolják mindenkinek, hogy oltassa be magát – tette hozzá Iohannis.

Az elnök azt is közölte: az ünnepek idejére nem vezetnek be újabb korlátozásokat, de az eddigi óvintézkedések továbbra is érvényben vannak. „Ezek az intézkedések kötelező jellegűek, nem opcionálisak, ezért kérem, tartsák be őket, ha nem akarnak az ünnepekre kórházba kerülni” – nyomatékosította.

Hozzátette: noha az utóbbi napokban csökkent az esetszám, továbbra is sokan szorulnak intenzív terápiás kezelésre, és magas a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma is.

„Kedves románok, vigyázzanak magukra az ünnepek alatt, vigyázzanak szeretteikre, tartsák be az óvintézkedéseket. Egészséget és boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!” – zárta beszédét az államfő.

Iohannis azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy a COVID-19 járvány kezeléséről tanácskozást tartott Florin Cîţu miniszterelnökkel, Dan Barna kormányfőhelyettessel, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, Lucian Bode belügyminiszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, az országos katasztrófavédelem vezetőjével.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában