Videokonferencia

2020.05.07. 11:40

Iohannis: Az EU válságban van, de nem adja fel elveit

Az Európai Unió válságban van, de nem adja fel elveit, stratégiai célkitűzéseit és legközelebbi partnereit – hangoztatta szerdán Klaus Iohannis.

Forrás: presidency.ro

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a román államfő felszólalt azon a videokonferencia rendszerben tartott magas rangú értekezleten, amelyen az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok képviselői vettek részt. Az értekezlet napirendjén egyebek mellett a COVID-19 világjárvány kezelésére irányuló együttműködés, a nyugat-balkáni térség európai perspektívájának megerősítése, valamint a régió európai értékek iránti elkötelezettségének megszilárdítása szerepelt.

Hozzászólásában Iohannis a világjárvány körülményei között egységre és szolidaritásra szólított fel. „Románia elnöke hangsúlyozta, hogy noha az Európai Unió egy válságon megy keresztül, nem adja fel elveit, stratégiai célkitűzéseit és legközelebbi partnereit. Ebben az összefüggésben Klaus Iohannis elnök üdvözölte az EU szintjén 2020 márciusában elfogadott stratégiai döntéseket a bővítési folyamat folytatásáról azáltal, hogy csatlakozási tárgyalásokat kezdenek Albániával és Észak-Macedónia Köztársasággal”- írja a nyilatkozat.

Iohannis arra ösztönözte a nyugat-balkáni partnereket, hogy folytassák a reformok végrehajtásának folyamatát, amelyek kulcsfontosságúak az európai értékek iránti erőteljes elkötelezettségük és európai orientációjuk bizonyítása szempontjából.

A találkozón közös nyilatkozatot fogadtak el, amely megerősíti a Nyugat-Balkán államainak európai perspektíváját és megszilárdítja az Európai Unió elkötelezettségét a térséggel való szorosabb együttműködés mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában