parlamenti választások

2020.10.21. 17:46

Frissítve/Iohannis: A választásokat meg kell tartani rendes időben

A parlamenti választásokat meg kell tartani rendes időben, azaz december 6-án – jelentette ki a Cotroceni-palotában tartott szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis.

„Szögezzünk le egy dolgot, mert azt vettem észre, hogy néhány politikus ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, miszerint a jelenlegi járványhelyzet ellenére valaki mindenáron érdekelt a választások megtartásában, pedig ezeket el lehet halasztani. Semmi sem hamisabb ennél! A parlamenti választások elengedhetetlenek, nem önmagukban kitűzött célként, hanem azért, mert ezek képviselik az egyetlen érvényes demokratikus lehetőséget, amely lehetővé teszi számunkra, hogy egy új, reprezentatív törvényhozó testületet válasszunk, amelyet a polgárok szavazata legitimál. A parlamenti választásokat nem szabad elhalasztani csak azért, hogy egyik vagy másik párt jobban felkészültnek és esélyesebbnek érezze magát néhány hónap múlva. A választásokat meg kell tartani rendes időben” – nyilatkozta az államfő.

Hangsúlyozta, hogy egy új, szilárd parlamenti többségre van szükség, és egy olyan kormányra, amelyet ez a többség támogat a Románia fejlődéséhez feltétlenül szükséges reformok végrehajtásában.

Az államfő kijelentette, hogy a jelenlegi PSD-többség törvénytelen, és „már egy ideje nem tükrözi a románok valódi akaratát”.

Iohannis azzal vádolta a PSD-t, hogy március óta akadályozza a kormány által hozott járványellenes intézkedések alkalmazását, és olyan populista intézkedéseket hozott, amelyek „az elmúlt harminc év legmélyebb válságába sodorták Romániát”.

Kifejtette: a jelenlegi járványhelyzet 'aggasztó', de ennek nem lesz vége jövő év márciusáig, így fölösleges a választások elhalasztásával próbálkozni, annál is inkább, hogy december 20-án a jelenlegi képviselők mandátuma lejár, és a törvény által lehetővé tett három hónapos hosszabbítás alatt csak egyszerű törvényekről szavazhatnának, nem hozhatnak sarkalatos törvényeket.

„Képzeljék el, milyen katasztrofális következményei lennének annak, hogy egy várhatóan nagyon nehéz időszakban ne legyen működőképes parlamentünk” – mondta Iohannis.

Úgy vélte: a szeptemberi helyhatósági választásokra „nagyon jó körülmények között került sor”, és ez várható decemberben is.

Az államfő arra bíztatta a jelölteket, hogy az online térben népszerűsítsék programjukat.

„Nyilvánvaló, hogy ebben az évben nem lehet támogató nagygyűléseket szervezni, és arra kérem az illetékes hatóságokat, hogy legyenek éberek, és semmilyen módon ne engedjék a hatályos szabályok megsértését. Minden jogsértést szigorúan és gyorsan szankcionálni kell. Meg vagyok győződve arról, hogy ha szigorúan betartjuk az összes szabályt, akkor még a pandémiában kialakult nagyon különleges körülmények között is képesek leszünk aktív demokratikus életet élni” – zárta gondolatait Iohannis.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában