Koronavírus Romániában

2020.03.16. 15:29

Iohannis: A szükségállapot ideje alatt korlátozható bizonyos termékek ára

A szükségállapot alatt korlátozható bizonyos termékek ára – közölte hétfőn Klaus Iohannis államfő, miután bejelentette, hogy hétfőtől 30 napos határidőre rendkívüli állapotot rendelt el Románia területén.

„Az új koronavírus okozta pandémiát csak olyan rendkívüli intézkedésekkel lehet megállítani, amelyek már bizonyították pozitív hatásukat a vírus által súlyosan érintett országokban. Ezek az intézkedések a közegészségügyre és a társadalmi-gazdasági területre vonatkoznak, ugyanakkor korlátozhatják az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. Bármennyire is nehéz ezekhez a korlátokhoz alkalmazkodni, ez az egyetlen módja annak, hogy megmentsük szeretteink és a körülöttünk élők életét. Nagyon fontos az emberek pontos tájékoztatása, ezért el szeretném mondani, hogy mit is jelent tulajdonképpen a most kihirdetett szükségállapot”- mondta az államfő.

Kifejtette: a gyermekek és az egyetmi hallgatók védelme érdekében a szükségállapot idejére felfüggesztik az óvodák, iskolák és egyetemek tevékenységét – adja hírül az Agerpres hírügynöksége.

„Nagyon fontos csökkenteni ezekben a nehéz időkben a polgárok pénzügyi terheit, ezért a szükségállapot idején a gyógyszerek és orvosi felszerelések, az alapélelmiszerek, a közművek, mint például a villamos- és hőenergia, a gáz, a víz és a csatorna, valamint az üzemanyag ára korlátozható a rendkívüli állapot kihirdetését megelőző három hónap átlagának keretein belül” – mondta Iohannis.

Azt is elmondta, hogy a koronavírus elleni küzdelem költségeit az egészségügyi minisztérium fedezi, az ellátásra minden Romániában tartózkodó személy jogosult.

Borítóképünkön: Klaus Iohannis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában