Aktuálpolitika

2020.07.14. 15:22

Iohannis: A PSD halogatja a karanténtörvényt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) 'halogatja' a karanténtörvény elfogadását, pedig erre a törvényre sürgősen szükség van – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök keddi sajtónyilatkozatában.

„Megdöbbentő számomra, ahogyan a PSD viselkedik a parlamentben most, amikor egy nagyon fontos törvényről, a karanténytörvényről van szó, amelyet sürgősségi eljárással kellett volna a parlamentnek megvitatnia (...) A PSD halogatja a tervezet vitáját” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában.

Hangsúlyozta, a törvényre „sürgősen” szükség van, és felszólította a törvényhozókat, hogy mielőbb járjanak a végére a tervezet vitájának.

„Ellenkező esetben erkölcsileg felelősek lesznek több tucat, vagy akár több száz román haláláért” – szögezte le Iohannis.

A PSD a törvény elfogadásának a késleltetésével megfosztja a kormányt egy nagyon fontos eszköztől, amelyre a járvány felszámolásához feltétlenül szükség van, ez pedig elfogadhatatlan – nyomatékosította az államfő.

Véleménye szerint a karantént és az elkülönítést szabályozó törvénytervezet vitáján a PSD hamis érvekkel állt elő, például azzal, hogy a kormánynak hamarabb kellett volna kidolgoznia ezt a tervezetet, pedig a kabinet nem tehetett addig semmit, ameddig az alkotmánybíróság nem jelentette be az indoklást. A PSD azt is felveti, hogy a tervezet előkészítése nem megfelelő. A parlamenti vitának éppen az az értelme, hogy megtalálják a jogszabályok legmegfelelőbb alakját – mutatott rá Iohannis.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy a COVID-19-világjárvány az elmúlt évszázad „legsúlyosabb” egészségügyi válságát idézte elő, és nem érti, hogyan állíthatják, hihetik azt egyesek, hogy ez egy könnyű betegség, vagy, mindenféle összeesküvés-elméletekre hallgatva, egyenesen tagadják a létezését.

Borítóképünkön: Klaus Iohannis

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában