COVID-19

2020.11.23. 18:23

Iohannis: A CSAT-nak is jóvá kell hagynia az oltási stratégiát

Összehívja rövidesen az államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT), hogy hagyja jóvá a koronavírus elleni oltási stratégiát.

Klaus Iohannis a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában beszélt erről, miután egyeztetett a nemzetbiztonsági kérdésnek minősülő COVID-19 elleni oltási kampányról Nicolae Ciucă védelmi, Marcel Vela belügy- és Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel.

Az elnök szerint az illetékes hatóságok „nagyon jól” elvégezték a feladatukat, hiszen elkészült a koronavírus elleni oltási stratégia, amelyet a napokban jóvá is hagynak, megalakult a beoltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság, és kidolgozták a vonatkozó ellátási és raktározási mechanizmusokat, illetve az oltással kapcsolatos akciótervet, világos szakaszokra bontva.

A hétfői megbeszélésen többek között elhangzott, hogy az oltási szolgáltatást könnyen hozzáférhetővé kell tenni a célkategóriákba tartozók számára – mondta Iohannis.

Az államfő emlékeztetett, hogy a koronavírus elleni vakcina tekintetében elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók, az egészségügyi és szociális ellátóközpontokban dolgozók, továbbá azok, akiknél fokozott a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata, illetve a kulcsfontosságú ágazatokban tevékenykedők.

Az oltás több szakaszban zajlik majd, az azonban, hogy mikor és milyen beosztás szerint, az oltás vagy oltások jóváhagyásának, legyártásának és az országok közötti leosztásának függvénye.

Az egészségügyi dolgozók munkahelyükön kapják majd meg a koronavírus elleni vakcinát, míg a többi kategóriába tartozók az ebből a célból létrehozandó fix vagy mobil oltóközpontoknál, a családorvosnál vagy drive-through központoknál.

A COVID-19 elleni vakcinákat egy központi raktárban, illetve hat regionális raktárban tárolják, innen jutnak majd hozzá a fix és mobil oltóközpontok. A raktárok kezelése a védelmi minisztérium felelőssége lesz.

Az államfő hangsúlyozta az oltásokkal kapcsolatos világos és átlátható kommunikáció fontosságát, illetve a félretájékoztatás és a hamis információk elleni küzdelem jelentőségét.

Bejelentése értelmében az oltási kampánnyal kapcsolatos valamennyi hivatalos információt egy kifejezetten erre a célra létrehozott weboldalon közölnek majd.

Iohannis leszögezte: azok a vakcinák amelyeket az illetékes nemzetközi szervek jóváhagynak, biztonságosak, hatékonyak, „és ezek jelentik az egyetlen megoldást arra, hogy véget érjen a járvány”.

Hozzátette, az oltásoknak köszönhetően „látni már a kiutat az egészségügyi válságból”, addig is azonban még türelemre és az óvintézkedések betartására van szükség.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában