Koronavírus

2020.11.25. 11:05

Iohannis a COVID-19 pandémiának leküzdéséről is említést tett a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének kongresszusára küldött üzenetében

Üzenetet fogalmazott meg Klaus Iohannis államfő a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének negyedik kongresszusa alkalmából. Az elnök a COVID-19 világjárvány okozta megpróbáltatásokat, és az állampolgárok, valamint a hatóságok felelősségteljes magatartásának szükségességét emelte ki soraiban.

'Csak az oktatás és az állandó párbeszéd révén tudjuk Romániában kialakítani azt a szabad, demokratikus, toleráns, kölcsönös tiszteleten alapuló társadalmat, amelyben az állampolgárok, akár a többséghez, akár a nemzeti kisebbségekhez tartoznak, élvezhetik az elődöktől kapott örökséget, és tovább gazdagítva tudják majd átadni azt utódaiknak. Ezt a célt csak az egész társadalmunk, mindannyiunk átfogó fellépése révén lehet elérni, és a romániai zsidó közösségek és képviselőik teljes mértékben elkötelezték magukat ezen feladat mellett' – olvasható az elnöki üzenetben.

Iohannis kiemelte, hogy a COVID-19 világjárvány soha nem tapasztalt megpróbáltatások elé állította társadalmunkat, és ebből csak felelősségteljes magatartással és az egész nép összefogásával lehet kilábalni.

'A zsidó közösségek, a romániai zsidók áldozataikkal, polgári, gazdasági és kulturális hozzájárulásukkal a történelem értékes lapját jelentik, és örökségünk elválaszthatatlan részét képezik. Önök évszázadok óta itthon vannak itt, megérdemelt helyük van mind Románia jelenében, mind az európai jövőben, amelyet együtt építünk! A zsidó közösség az idők során számos fontos személyiséget adott Romániának a társadalmi élet minden területén, többek közt a kultúrában, az oktatásban és a tudományban' – írta Iohannis.

A román államfő azt is kifejtette: a történelem kellemes emlékei mellett a tragédiákra is kötelességünk emlékezni, éppen ezért elkötelezetten támogatja, hogy életben tartsák a holokauszt áldozatainak emlékét, és mindent megtesz az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet leküzdése érdekében.

Címkék#Iohannis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában