Időjárás

2020.07.31. 10:05

Hőségre és légköri instabilitásra figyelmeztetnek a meteorológusok

Hőségre vonatkozó elsőfokú riasztást adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 16 megyéjére és Bukarestre, 12 órától pedig légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés lép érvénybe, amely szinte az egész országra kiterjed.

Agerpres

Hőségriasztás/Forrás: ANM

A meteorológusok szerint július 31-én, pénteken kánikula lesz Olténia, Munténia és Dobrudzsa legnagyobb részében.

Az említett vidékeken a csúcshőmérsékletek elérik a 35-37 Celsius-fokot, fokozott lesz a diszkomfort-hőérzet, a hőmérséklet-nedvesség mutató meghaladja a 80-as kritikus küszöböt. A péntekről szombatra virradó éjszaka a hőmérséklet nem csökken 20 fok alá.

A meteorológusok szerint ugyanakkor Bánságban és Moldva déli részén is magas lesz a diszkomfort-hőérzet, a hőmérséklet-nedvesség mutató (ITU) eléri és helyenként meghaladja a 80-as kritikus küszöböt.

A sárga hőségriadó Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vâlcea megyét, valamint Bukarestet érinti.

Viharriasztás/Forrás: ANM

Másrészt pénteken 12 órától szombat hajnali 2 óráig légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés érvényes az ország délnyugati, déli, keleti részére és a középső országrész bizonyos vidékeire. Rövid időszakokra megerősödő szél, szélvihar, zivatar, felhőszakadás, gyakori villámlás, elszigetelten jégeső várható. A csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken a 40-50 litert is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában