Vizsgálat

2020.01.21. 14:51

Hivatalból vizsgálatot indított az IICCMER Meleşcanu '89 decemberében, Bécsben tett kijelentései miatt

Hivatalból vizsgálatot indított a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) Teodor Meleşcanu ellen az 1989. december 19-én és 20-án Bécsben zajlott üléseken a román küldöttség képviselőjeként tett nyilatkozatai miatt.

Az IICCMER keddi közleménye rámutat, a diplomáciai táviratok tanúsága szerint Teodor Meleşcanu félretájékoztatta az üléseken részt vett diplomatákat a Temesváron történt gyilkosságok és visszaélések kapcsán, „hamis híreszteléseknek”, „alaptalan sajtóhíreknek” minősítve a kommunista hatalom képviselői által elkövetett bűntetteket.

Az intézet által indított különleges eljárás keretében további archív dokumentumokat vizsgálnak át, tanúkat hallgatnak ki, és amennyiben olyan tényszerű bizonyítékokat találnak, amelyek esetleges bűntettek elkövetésére utalnak, az illetékes bűnüldöző szervekhez fordulnak ezekkel – szögezik le közleményükben az IICCMER képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában