Bemutató

2020.10.13. 12:00

Hamlet-bemutatóval jubilál a nagyváradi Szigligeti Színház

Fennállásának százhuszadik évfordulóját ünnepli a nagyváradi Szigligeti Színház: ez alkalomból, október 16-án a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban készült Hamlet díszbemutatóját tűzi műsorára a Körös-parti teátrum.

BN-összeállítás

William Shakespeare egyik legismertebb és a drámairodalom egyik legnagyobb szabású alkotását Telihay Péter rendezésében láthatja a közönség. Az augusztusban a Gyulai Várszínházban, szabadtéren is bemutatott produkció ezúttal a Szigligeti Színház nagytermében mutatkozik be a nagyváradi közönség előtt. „Ahogy jobban elmélyültem a Hamletben, rájöttem, hogy ez egy rendkívül komplex történet” – nyilatkozta korábban Telihay Péter: „Kilóg az életműből, szerkezetileg is, de az alkalmazott technikák felől nézve is. Azt hiszem, hogy A vihart leszámítva, ez az egyetlen darabja Shakespeare-nek, ahol sikerült nagyon messzire mennie az aktuális Angliától. Olyan mélyre ásott, és olyan szintekre hatott le, ahol már elengedte a hétköznapi valóság bizonyos elemeit, és a tudatalattinak olyan birodalmába tért, ahová nagyon nehéz követni.” – mondta el a színháznak adott interjújában a rendező, majd hozzátette: „A Hamlet ledob magáról minden aktualizálási ambíciót. Sok előadást láttam, sokról tudok, de mindegyik, amelyik egyetlen elemnek rendelte alá a rendezői koncepciót, leszűkített számtalan értelmezési tartományt. Azt remélem, hogy a mi előadásunkban ezt a sokféleséget, ezt a többszörösen csiszolt prizmát, amiben nem tudom hányféleképpen törik meg a fény, sikerül megmutatni.” Az előadás címszerepét Sebestyén Hunor játssza, aki szerepformálásáról korábban így nyilatkozott: „A dán királyfi rendkívül szenvedélyes. Értem ezalatt azt is, hogy önmagáról is rendkívül szenvedélyesen gondolkodik. Folyamatosan egy belső vívódáson megy keresztül. Hamlet megérintheti a megfoghatatlant, mert találkozik a szellemmel, kommunikál is vele, és ez őt egyfajta kiváltságos helyzetbe hozza, ugyanakkor egy óriási teher is számára, amit a többiek nem is érthetnek, hiszen nem élték át, amit ő. Ebből az is következik, hogy egy magányos valakiről beszélünk.”

A színház munkatársai felhívják a közönség figyelmét arra, hogy a kétrészes előadás első részét követően egyórás szünetet tartanak, amely alatt a közönség el kell hagyja a színház épületét. A szervezők a hatvanéves vagy annál idősebb nézőinket a szünet idején a Szigligeti Stúdióba várják, ahol választhatnak, hogy a fehér teremben Hajdu Géza, vagy a fekete teremben Dobos Imre színművészeink színházi anekdotáit hallgatják meg. A szünet ideje alatt a színház közönségforgalmi, néző- és játékterét fertőtlenítésére kerül sor. A színház kéri nézőit, hogy ezek tudatában váltsanak jegyet a Hamlet című előadásra. Azok, akik már megvásárolták jegyeiket, de a fentiek fényében nem kívánnak részt venni az előadáson, jelezzék ezt a színház jegypénztárában. A díszbemutatóra és az október 17-ei második előadásra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www. biletmaster.ro oldalon.

Szereposztás:

HAMLET: Sebestyén Hunor

CLAUDIUS, HAMLET ATYJÁNAK SZELLEME: Dimény Levente

GERTRÚD: Tóth Tünde

OPHÉLIA, 2. SIRÁSÓ FORTINBRAS: Trabalka Cecília

POLONIUS, 1. SIRÁSÓ, OSRICK: Kardos M. Róbert, Jászai-díjas

LAERTES: Szabó Eduárd HORATIO: Hunyadi István

ROSENKRANTZ (MARCELLUS): Kocsis Gyula

GUILDENSTERN (BERNARDO): Szotyori József

SZÍNÉSZKIRÁLYNŐ: Gajai Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában