Indítvány

2021.09.28. 13:19

FRISSÍTVE l Grindeanu: A PSD bizalmatlansági indítványt nyújtott be

Fotó: digi24.ro

FRISSÍTÉS

„Elvárjuk, hogy az együttes házbizottságokat az alkotmányban meghatározott legrövidebb időn belül összehívják. (...) Mi a törvényes követelményeket kielégítő bizalmatlansági indítványt nyújtottunk be, a szociáldemokrata törvényhozók 157 aláírásával” – nyilatkozta Grindeanu a parlamentben.

Hozzátette, a PSD arra számít, hogy az USR PLUS és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is meg fogja szavazni az indítványt.

A szociáldemokraták az indítvány szövegében azt állítják, hogy a kormánynak a vásárlóerőt leromboló intézkedései nyomán minden román állampolgár 560 euróval lett szegényebb, de ahelyett, hogy a gazdasági problémák megoldására fókuszált volna, a PNL-USR PLUS-RMDSZ-kormány „sokkal inkább a koalíción belüli hatalomért való küzdelemmel volt elfoglalva, és szegénységre ítélt több mint 7 millió románt”.

Az indítvány azt is felrója, hogy „az energia- és üzemanyagárak emelkedése feletti ellenőrzés elvesztése elszabadult inflációhoz vezetett”, és mivel az államadósság növekedése majdnem kétszer akkora, mint a bruttó hazai terméké (GDP), Románia abban a veszélyben van, hogy gazdasága kisiklik.

A szociáldemokraták azzal vádolják még a kormányt, hogy „az európai alapok felhasználása a mélyponton van”, és „a román tőke csődre van ítélve”, „az ország gazdáit megalázták”, és „ahelyett, hogy a románok asztalára kerülne, munkájuk gyümölcsét aprópénzért adják el külföldön”. Azt is felróják még, hogy a kabinet kudarcot vallott a koronavírus-járvány kezelésében.

A PSD azt is állítja, hogy a jobboldal egy 'büntetőügyest' ültetett a Victoria-palotába, utalva ezzel a Florin Cîţu ellen 20 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban ittas vezetés miatt indított eljárásra.


A Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Cîţu-kormány ellen – jelentette be kedden Sorin Grindeanu, az alakulat első alelnöke.

Az indítvány a következő címet viseli: „Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal!”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában