Koronavírus Romániában

2020.03.14. 13:31

GCS: Még nem igazolódott a koronavírus széles körű, folyamatos terjedése

A hatóságok már alkalmaznak néhányat a koronavírus-járvány harmadik fokozatának kihirdetésekor esedékes intézkedések közül, ugyanakkor az országban még sehol nem igazolódott a vírus széles körű, folyamatos terjedése – közölte szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A járvány harmadik fokozatának kihirdetése a vírus széles körű, folyamatos terjedését feltételezi, nagyobb terhet róva az egészségügyi rendszerre (101-2000 eset).

A tájékoztatásban kiemelik, az eddigi fertőzöttek esetében nyomon követhetők a kontaktszemélyek, a megyei közegészségügyi igazgatóságok járványügyi vizsgálatokat folytatnak mindazoknak az azonosítására, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttekkel. Halálos áldozatai nincsenek még a koronavírusnak Romániában – hangsúlyozzák.

A járvány harmadik fokozatában esedékes, de már ennek kihirdetése előtt gyakorlatba léptetett intézkedések közé tartozik az emberek közötti személyes kapcsolatfelvétel és a kollektív tevékenységek korlátozása, a világjárványra vonatkozó felkészülési terv alkalmazása, az utazások bejelentésének kötelezettsége.

Az országos vészhelyzeti bizottság az elkövetkezőkben felülvizsgálja az eddigi intézkedéseket, néhány esetében szigorítások várhatók, illetve újabbakat vezetnek be a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében – áll még a közleményben.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában