Börtönben marad

2020.06.09. 11:12

Elutasították Dragnea szabadon bocsátására vonatkozó keresetet

Megalapozatlannak minősítette és elutasította a bukaresti törvényszék Liviu Dragnea keresetét, amelyben szabadon bocsátását kérte arra hivatkozva, hogy törvénytelenül tartják fogva.

A döntés nem jogerős, megfellebbezhető.

Liviu Dragnea a Habeas Corpus jogelvére hivatkozva nyújtott be a végrehajtás foganatosítása elleni kifogást. A Habeas Corpus jogelvét először az angol parlament fogadta el 1679-ben. A jogelv garantálja, hogy törvényes vád vagy bírósági ítélet hiányában csak rövid időre lehessen a személyt megfosztani szabadságától.

A volt PSD-elnök ügyvédei szerint Liviu Dragneát törvénytelenül tartják a börtönben, mivel a legfelsőbb bíróság háromtagú bírói testülete, amely Dragneát elítélte, nem korrupciós ügyekre volt szakosodva. Az ügyvédek ennek kapcsán egy 2019-es alkotmánybírósági döntésre hivatkoznak.

Dragnea a bukaresti törvényszékhez nyújtotta be kifogását, ez a legfelsőbb bíróság hatáskörébe utalta az ügyet, a legfelsőbb bíróság azonban visszautalta a törvényszékhez.

Liviu Dragneát 2019. május 27-én ítélték el jogerősen 3 és fél évre a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál eszközölt fiktív alkalmazások ügyében.

Címkék#dragnea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában