Koronavírus Romániában

2020.03.26. 15:59

153 igazolt koronavírus-fertőzött van az egészségügyi dolgozók között

153 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal országszerte – közölte csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ.

Az egészségügyi minisztérium által kiadott közlemény szerint a 153 bizonyítottan fertőzött egészségügyi dolgozó közül 70 orvos, 50 asszisztens, 15 ápoló, 17 alkalmazott a kisegítő- és egy a takarítószemélyzet tagjai közül.

A legtöbb eset Suceava megyében (90) és Bukarestben (36) van. A többi eset megyék szerinti eloszlása: Konstanca – 1, Kovászna – 5, Hunyad – 12, Iaşi – 3, Neamţ – 2, Vrancea – 2.

A kolozsvári megyei sürgősségi kórház csütörtökön közölte, hogy március 22-én a járványkórház jelezte: koronavírust mutattak ki egy nőnél, aki korábban, március 20-án a sürgősségi betegellátóra (UPU) került, de tünetei akkor még nem utaltak COVID-19-re. Amint pozitív lett a koronavírus-tesztje, azonosították az őt ellátó egészségügyi személyzetet. Az UPU dolgozóinak 18 tagjától vettek biológiai mintát, egyikük – egy asszisztensnő – teszteredménye koronavírussal való fertőzöttségre utal. Az ellenőrzéseket most kiterjesztik azokra a személyekre is, akikkel az asszisztensnő érintkezett.

A közlemény arról tájékoztat, hogy az asszisztensnőnek egy perifériás vénakanül elhelyezése volt a feladata, a műveletet védőmaszkban és kesztyűben végezte el. A páciens akkor még nem produkált koronavírusra utaló tüneteket – nyomatékosítja az UPU közleménye. Eszerint az asszisztensnő korábban, március 17-én is elkaphatta a vírust, nem munkahelyi körülmények között. Összes kontaktját (44 személyt) vizsgálatnak vetik alá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában