Támadás

2021.08.03. 07:59

Dróntámadás a Mercer Street tankhajó ellen: Washington közös válaszlépést ígér Irán ellen

Közös válaszlépést ígért az Egyesült Államok a Mercer Street tankhajó ellen elkövetett, egy román állampolgár életét is követelő dróntámadásra, amelyért Iránt teszi felelőssé.

'Szoros kapcsolatban állunk és összehangoljuk akcióinkat az Egyesült Királysággal, Izraellel, Romániával és más államokkal. Lesz egy közös válaszlépés' – idézte hétfőn Anthony Blinken amerikai külügyminisztert az AFP hírügynökség.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Irán továbbra is 'rettenetesen felelőtlenül' viselkedik. 'Az iráni akciók közvetlen fenyegetést jelentenek a hajózás szabadságára' – jelentette ki washingtoni sajtónyilatkozatában Blinken.

A támadást csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren az izraeli üzemeltetésű Mercer Street tankhajó ellen. A Zodiac Maritime hajótársaság közlése szerint a támadásban életét vesztette a legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár.

Bár a teheráni külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy Teherán nem vett részt a támadásban, Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifejezte meggyőződését vasárnap, hogy Irán követte el az agressziót, és válaszlépéseket helyeztek kilátásba.

Hétfőn a bukaresti külügyminisztérium közölte: Románia teljességgel elfogadhatatlannak tartja, és határozottan elítéli a Mercer Street tartályhajó ellen szándékosan elkövetett, két emberéletet követelő dróntámadást. A külügy haladéktalanul magyarázatot követelt az iráni hatóságoktól a történtekre, ennek érdekében hétfőn bekérették a Irán bukaresti nagykövetét. Válaszul az iráni külügyminisztérium bekérette hétfőn a teheráni román nagykövetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában