Kormányalakítás

2021.10.11. 17:29

Dacian Cioloşt bízza meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő

Az USR elnökét, Dacian Cioloşt bízza meg kormányalakítással Klaus Iohannis. Az államfő ezt a parlamenti pártok küldöttségeivel folytatott hétfői egyeztetései után jelentette be.

Aláírta hétfő este az államfő a Dacian Cioloş kormányalakítási megbízatásáról szóló rendeletet – közölte az elnöki hivatal. Az államfő a parlamenti pártok küldöttségeivel tartott konzultációsorozat után jelentette be, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét jelöli miniszterelnöknek.

'A politikai alakulatok különféle nézőpontokkal és javaslatokkal jöttek, ahogyan erről már a képviselőik tájékoztatták a közvéleményt. Az elhangzott javaslatok közül egyet fontoltam meg, és ezt gyakorlatba is ültetem: úgy döntöttem, hogy Dacian Cioloşt jelölöm miniszterelnöknek' – mondta Klaus Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Megtiszteltetésnek és nagy felelősségnek nevezte hétfő este Dacian Cioloş, az USR elnöke, hogy Klaus Iohannis őt kérte fel kormányalakításra. A politikus Facebook-bejegyzésben reagált az államfő bejelentésére.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke közölte, hogy felkészültnek érzi magát a kormányzásra, és pártja kész tárgyalóasztalhoz ülni a többi politikai alakulattal. 'Célunk kivezetni Romániát a válságból, és ehhez minden politikai erő részéről felelősségteljes magatartásra van szükség' – írta Dacian Cioloş. Tájékoztatása szerint az USR országos elnöksége már hétfő este összeül kijelölni a tárgyalótestület tagjait, hogy mielőbb felállíthassák az új kormányt.

Cioloş azt is közölte, hogy leendő kabinetjének a járvány visszaszorítása, az energiaár-növekedés kezelése, valamint az országos helyreállítási terv (PNRR) gyakorlatba ültetése lesz a három fő feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában