Választások

2020.12.02. 11:45

Csütörtök az utolsó nap, amikor fogadják a külföldön élő román állampolgárok által levélben leadott szavazatokat

Csütörtök az utolsó nap, amikor a levélszavazásra létrehozott választási iroda, a diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok még fogadják a külföldön élő román állampolgárok által a parlamenti választásra levélben leadott szavazatokat. Azokat a voksokat, amelyek december 3-a után érkeznek be, érvénytelennek nyilvánítják.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint több mint száz országban élő 39.244 román állampolgár jelezte, hogy élni kíván a levélszavazás lehetőségével. A legtöbb erre irányuló kérelmet a Nagy-Britanniában (9226), Németországban (5773), Olaszországban (3378), Spanyolországban (3338) és Franciaországban (2769) élő román állampolgárok nyújtották be. Ugyanakkor több mint ezer kérés érkezett belgiumi, hollandiai, svájci, ausztriai, egyesült államokbeli és írországi románoktól.

Az AEP szeptember 18-i közlése szerint 737.828 olyan román állampolgár szerepel a választói névjegyzékben, akiknek külföldre szól a lakhelyük.

A levélszavazásra összesen 71.016 szavazólapot nyomtattak, 35.508-at a szenátor-, 35.508-at a képviselőjelöltekkel.

A hatályos törvény értelmében a szavazólapokat és a választói igazolványt tartalmazó külső borítékot december 3-áig kell eljuttatni az illetékes választási irodához, diplomáciai képviselethez vagy konzuli hivatalhoz. Azokat a borítékokat, amelyek e dátum után érkeznek meg, nem bontják fel, a szavazatot nem veszik figyelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában