Választások

2020.09.19. 11:39

Csomortányi István: Félretájékoztatja az RMDSZ Budapestet

Csomortányi István szerint az RMDSZ azt a hamis információt továbbítja Magyarországra, miszerint az egyedüli esélyes arra, hogy a településeken, a megyékben a magyar ügyet előrevigye. Erről Sepsiszentgyörgyön tartott pénteki sajtótájékoztatóján beszélt az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, míg Toró T. Tibor, a Néppárt ügyvezető elnöke úgy fogalmazott: stratégiai hiba, hogy a magyarországi nemzetpolitika az egypártrendszert támogatja a romániai helyhatósági választásokon, írja a kronikaonline.ro.

Fotó: Picasa

A pénteki eseményről írt beszámolójában a Krónika emlékeztet arra: az elmúlt időszakban a magyar kormány több tagja az RMDSZ mellett foglalt állást; Szijjártó Péter külügyminiszter, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes után a Krónikának adott interjúban Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is elmondta: az RMDSZ-t támogatják, és arra biztatják az erdélyi magyarokat, hogy a szövetség jelöltjeire szavazzanak a szeptember 27-ei helyhatósági választáson.

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke kifejtette: az RMDSZ jelentős gondokkal küzd, a parlamenti választásokon komoly kihívást jelent számára az 5 százalékos bejutási küszöb elérése. Az európai parlamenti választásokon sem válogattak az eszközökben, akkor a román pártokkal együttműködve szereztek a Kárpátokon túl 25 ezer szavazatot, ezúttal a budapesti nemzetpolitika képviselőit hívták segítségül.

„Ez jól mutatja az RMDSZ szorongatott helyzetét, az anyaország pedig mindig segít, ha a határon túli magyarok erre kérik” – összegzett Csomortányi István.

Az eseményről kiadott sajtóközlemény szerint a fentiekhez kapcsolódva Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Bizottságának tagja így fogalmazott:

komoly stratégiai hibának tartja azt, ahogyan a magyar nemzetpolitika – vélhetőleg az RMDSZ lobbiereje miatt, tévedésből – a jelenlegi önkormányzati választásokhoz viszonyul.

„Szegénységi bizonyítvány lenne, ha nem tudnánk több magyar jelöltet is kiállítani az önkormányzati választásokon. Hogy nézne ki Székelyföldön újra az egypártrendszer, melyre az idősebb generációk még emlékezhetnek? Aki emellett teszi le a voksát, az stratégiai tévedésben van. Evidencia, hogy Erdély megbír két magyar pártot, s az más kérdés, hogy azok milyen játékszabályok mentén működnek. Amióta létezünk azon vagyunk, hogy ezek minél világosabbak legyenek. Az önkormányzati választásokon a versenyé kell legyen a főszerep minden olyan helyen, ahol az nem veszélyezteti a magyar jelenlétet” – mondta Toró T. Tibor, aki szerint „az Erdélyi Magyar Szövetséggel a kétpólusú erdélyi magyar politikai rendszert teremtették meg, s míg az RMDSZ a bukaresti képviseletre helyezi a nagyobb hangsúlyt, addig az EMSZ az önkormányzati munkára.”

A Krónika beszámolója szerint Toró T. Tibor azt is elmondta: stratégiai hiba ebbe a szervesen kialakuló, kényes egyensúlyba felülről belenyúlni, bár ennek a jogát nem vitatják el.

A néppárti politikus közölte, arra törekednek, hogy erről meggyőzzék a magyar nemzetpolitikai vezetőket: nem szeretnék, hogy a jó viszony megromoljon. Ugyanakkor meglátásuk szerint a magyar kormány tagjai nem tudják döntő módon befolyásolni a romániai helyhatósági választások eredményét.

„Amit Orbán Viktor miniszterelnök mond, annak súlya van, ám ő egyelőre nem szólalt meg” – mondta Toró T. Tibor.

Hozzátette, a helyhatósági választási eredmények birtokában, decemberben a parlamenti megmérettetésen kellene együttműködjön a két erdélyi magyar alakulat, ebben segíthet a magyarországi nemzetpolitika.

A Krónika beszámolója szerint Csomortányi István azzal vádolja az RMDSZ-t, hogy azt a hamis információt továbbítja Magyarországra, miszerint az egyedüli esélyes arra, hogy a településeken, a megyékben a magyar ügyet előrevigye. Hangsúlyozta, ezzel szemben számos erdélyi településen éppen az EMSZ tarthatja meg a magyar jelenlétet.

Csomortányi állítja: Váradon és Bihar megyében például az övék az egyedüli magyar alakulat, melynek esélye van arra, hogy alpolgármesteri vagy tanácselnök-helyettesi tisztséget szerezzen.

A Krónika kérdésére a politikusok kifejtették: azt várják el a magyarországi politikusoktól, hogy a választásokon való jelenlétre biztassanak, és arra kérjék az erdélyi magyarokat, hogy szavazzanak magyar pártokra.

A sajtótájékoztatóról kiadott közlemény szerint Csomortányi István szólt arról is: „A romániai demokráciadeficitre jellemző az idei önkormányzati választások megszervezése: a központi választási bizottság (BEC) egyértelműen akadályoztatja a regionális pártokat abban, hogy a választási folyamat tisztességes lebonyolítását ellenőrizhessék, hiszen olyan határozatot hoztak, hogy urnabiztosokat csak a parlamenti képviselettel rendelkező pártok delegálhatnak. Ez ellen az elképesztő szabály ellen óvást nyújtottunk be, melynek eredményeként a mi delegáltjaink is ott lehetnek majd a szavazókörökben, ám őket az állam nem fizeti ki az elvégzett munkáért. Mindez azonban nem zavar minket, hiszen jelöltjeink és struktúráink a jég hátán is megélnek, s ha kell így, ingyen munkával biztosítjuk a választások tisztaságát – minden ellenkező szándék dacára”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában